Chersonské regionální vlastivědné muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chersonské regionální vlastivědné muzeum
Údaje o muzeu
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
MěstoCherson
Založeno1963
Vyhledávané exponátykostra velryby
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chersonské regionální vlastivědné muzeum (ukrajinsky Херсо́нський обласни́й краєзна́вчий музе́й) je muzeum v Chersonu. Je největší muzejní institucí v Chersonské oblasti na Ukrajině.

Historie instituce[editovat | editovat zdroj]

První muzeum v Chersonu vzniklo roku 1890 jako Archeologické muzeum Chersonského zemského statistického výboru. To se později změnilo na historické regionální muzeum, které bylo roku 1963 sloučeno s místním přírodovědným muzeem, čímž vzniklo muzeum v současné podobě.[1][2] Roku 2022 bylo muzeum vykradeno ruskými vojáky během okupace Chersonu a sbírkové předměty byly odvezeny na Krym.[3]

Sbírka[editovat | editovat zdroj]

Před vykradením se v muzeu nacházelo 173 000 sbírkových předmětů. Jednalo se o sbírky archeologické, numismatické, raně novovověké militárie, nábytek, porcelán, knihy, rukopisy a dermoplastiky. Jedním z největších předmětů byla 30 metrů dlouhá kostra velryby.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Херсонський обласний краєзнавчий музей. artkavun.kherson.ua [online]. [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. 
  2. a b КОСТЕНКО, Антон; АБІКУЛОВА, Марина. АНТИЧНА КОЛЕКЦІЯ ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ. ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ (1890-1963 рр.) [online]. [cit. 2023-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-02. 
  3. ANONYM. Russian troops looted Kherson museums and stole up to 15 thousand art and historical pieces. war.ukraine.ua [online]. [cit. 2023-02-20]. [Russian troops looted Kherson museums and stole up to 15 thousand art and historical pieces Dostupné online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]