Chaos de Nîmes-le-Vieux

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chaos de Nîmes-le-Vieux
Geomorfologický tvarskalní město
Nejvyšší bod1100 m n. m.
Délka4,5 km
Šířka1 km

StátFrancieFrancie Francie
Map
Horninydolomit
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dům uprostřed skalního města

Skalní město Chaos de Nîmes-le-Vieux se nalézá na vápencové náhorní plošině Causse Méjean v departementu Lozère. Je tvořeno bizarním skalním městečkem z četných samostatných skal s malými jeskyněmi na bezlesé vápencové náhorní plošině.

Oblast se nachází severně od průsmyku Col de Perjuret mezi městy Florac a Meyrueis v Národním parku Cévennes. Samotné skalní město Nîmes-le-Vieux zaujímá oblast o délce cca 4,5 km ve směru jihozápad-severovýchod a šířce cca 1 km v nadmořské výšce okolo 1100 m.

Skalní město Nimes-le-Vieux bylo pojmenováno v roce 1908 Paulem Arnalem, pastorem z blízké vesnice Vébron analogicky k mnohem známějšímu skalnímu městu Chaos de Montpellier-le-Vieux. Na území skalního města se nalézají samoty L'Hom, Galy, Villeneuve a Veygalier. Obyvatelé těchto samot se po staletí zabývají chovem ovcí a toto pastevectví vytvořilo charakteristický ráz zdejší krajiny.[1]

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Malé louky spolu se skalními oblastmi nabízejí útočiště pro řadu druhů hmyzu a ptáků. Typickou rostlinou pro zdejší vápencové skály je mochna Potentilla caulescens a endemit národního parku Cévennes - lomikámen Saxifraga cebennensis.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přístup do skalního města je nejvhodnější po silničce odbočující v průsmyku Col de Perjuret k parkovištím u samot Galy nebo le Veygalier. Nejzajímavějšími místy skalního města prochází okružní naučná stezka v délce cca 6 km.

Galerie skalních tvarů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sentier de Nimes le Vieux [online]. Parc National Les Cévennes [cit. 2023-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (francouzsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]