Changesite–(Y)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Changesite–(Y) (Ca8Y)Fe2+(PO4)7,[1] je minerál tvořící průsvitné sloupcovité krystaly[2] v zrnkách čediče vyskytujícího se na Měsíci. Changesite–(Y) náleží mezi merrillity[3] do skupiny fosforečnanů.[4][3][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Changesite–(Y) je pojmenován na počest bohyně Čchang-e, která v čínské mytologii vystupuje jako bohyně Měsíce. Tento nerost byl získán z Měsíce z mise Change 5, která je jednou z dalších misí Čínského programu výzkumu Měsíce. Objev tohoto minerálu ohlásila 9. září 2022 Čínská národní vesmírná agentura společně s Čínským úřadem pro atomovou energii v Pekingu v podvečer dne svátku středu podzimu. Objevili jej pracovníci Pekingského výzkumného střediska uranové geologie ze vzorků získaných na povrchu Měsíce, které na Zemi přinesla robotická sonda. Objev Changesite–(Y) jako nové sloučeniny byl potvrzen Mezinárodní mineralogickou asociací a Komisí pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Changesite–(Y) na anglické Wikipedii.

  1. Mineralienatlas - Fossilienatlas. www.mineralienatlas.de [online]. [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. (německy) 
  2. a b China Focus: Chinese scientists discover new lunar mineral-Xinhua. english.news.cn [online]. [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. 
  3. a b 陈子琰. Chinese scientists discover new mineral on the moon. www.chinadaily.com.cn [online]. [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. 
  4. TAMIM, Baba. China claims discovery of a new mineral on the moon for the first time. interestingengineering.com [online]. 2022-09-09 [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. (anglicky)