Chan-šu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chan-šu
AutorPan Ku a Pan Čao
Původní název漢書
ZeměDynastie Východní Chan
Jazykstaročínština
Žánrjizhuanti, dynastic history, propaganda a government records
VydavatelDynastie Východní Chan
Datum vydání2. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chan-šu (čínsky pchin-jinem Hànshū, znaky zjednodušené 汉书, tradiční 漢書), Dějiny dynastie Chan, jsou oficiální dějiny čínské říše (Západní) Chan. Patří do širšího souboru Dvaceti čtyř historií. Dílo popisuje dějiny Číny v letech 206 př. n. l. – 25. n. l.

Dějiny dynastie Západní (či Rané) Chan sestávají ze 100 kapitol, a sice z 12 kapitol análů chanských císařů, 8 kapitol Tabulek, 10 kapitol Pojednání a 70 kapitol biografií a příběhů.[1]

Chan-šu začal sepisovat po roce 36 n. l. chanský učenec Pan Piao jako pokračování Zápisků historika, všeobecných dějin Číny, které končily vládou chanského císaře Wu-tiho (panoval v letech 141–87 př. n. l.). Po smrti Pan Piaoa roku 54 pokračoval v díle jeho syn Pan Ku. Pan Ku otcovo pokračování Zápisků rozšířil a rozvinul v dějiny Číny od roku 206 př. n. l. do 25 n. l., tj. historii dynastií Raná Chan a Sin. Za vzor v uspořádání díla i stylu výkladu si vzal Zápisky.[1] Pan Ku zemřel roku 92 ve vězení, dílo dokončila kolem roku 110 jeho sestra Pan Čao, když sestavila osm kapitol Tabulek a s pomocí matematika Ma Süa napsala kapitolu o astronomii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b THEOBALD, Ulrich. Chinaknowledge - a universal guide for China studies [online]. Rev. 2010-7-3 [cit. 2014-05-13]. Kapitola Chinese Literature Hanshu 漢書 "The Book of the [Former Han Dynasty"]. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • 史記 - Shiji [online]. Chinese Text Project [cit. 2014-05-13]. Úplný text Chan-šu v čínštině. Dostupné online. (čínsky)