Cena Bambi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cena Bambi
Datum1948
ZeměNěmecko
UdělujeHubert Burda Media
Současný držitelHeinz Rühmann
Peter Alexander
O. W. Fischer
Johannes Heesters
Sophia Lorenová
Maria Schell
Rock Hudson
Franz Beckenbauer
Pierre Brice
Céline Dion
a další
Webwww.bambi-awards.com
 

Bambi také Cena Bambi či BAMBI je německá cena, kterou každoročně uděluje Hubert Burda Media, aby ocenila vynikající výsledky domácích i zahraničních osobností, skupin a organizací v mezinárodních médiích, televizi, umění, kultuře, sportu a dalších oblastech, které s vizí a kreativitou ovlivnili a inspirovali německou veřejnost daného roku.[1] Poprvé byla udělena v roce 1948 a je nejstarším mediálním oceněním v Německu. Cena je pojmenována po knize Felixe Saltena Bambi, Život v lese a její sošky mají tvar koloucha, titulní postavy románu. Původně se vyráběly z porcelánu a to až do roku 1958, kdy organizátoři přešli na použití zlata, přičemž odlévání provádí umělecká licí dílna Ernsta Strassackera v Süßenu.

Mezi časté oceněné patří Heinz Rühmann, Peter Alexander, O. W. Fischer, Johannes Heesters, Sophia Lorenová, Maria Schell, Rock Hudson, Franz Beckenbauer, Pierre Brice a Céline Dion.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bambi Award na anglické Wikipedii.

  1. Bambi - Deutschlands Wichtigster Medienpreis - 75 Jahre Bambi. Bambi Official Website [online]. [cit. 2024-03-10]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]