Casa de la Vall

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Casa de la Vall
Základní informace
Slohlidová architektura
Výstavba1580
Poloha
Adresacarrer de la Vall, Andorra la Vella, AndorraAndorra Andorra
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Casa de la Vall v Andorra la Vella, doslovně přeloženo jako Dům (v) údolí, je nevelká budova ze 16. století, sídlo Generální rady - andorrského parlamentu, Consell General de les Valls a soudu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Casa de la Vall
Andorrský znak nad vstupem

Nízká dvoupatrová budova z neomítnutého kamene s hranolovou obrannou věží byla postavena roku 1580, původně jako patricijský dům rodiny Busquets. Roku 1702 ji zakoupila zemská rada (Consell de la Terra), předchůdce generální rady (Consell General).

Ve dvou nárožích jsou vestavěné malé věžičky, které sloužily jako holubníky. V zahradě před budovou je socha Tanec od Francesca Viladomata. Na prostranství na severní straně budovy je pomník nezávislosti Andorry a přijetí ústavy od Emiliho Armengola z roku 1993.

V přízemí budovy se nachází soudní správa s odvolacím a porotním soudem. V prvním patře je zasedací místnost Generální rady, kaple Sant Ermengol a skříň sedmi klíčů, která slouží jako archiv historických dokumentů Andorrského knížectví, jako je Manual Digest a Politar Andorrà a musí být uzamčena klíči zástupců všech sedmi andorrských farností.

Ve druhém patře domu je také starobylá kuchyně, neboť konšelé v minulosti nesměli dům opustit do té doby, než bylo jednání dokončena a rozhodnuto.

Nad vstupem do hlavní brány je umístěn kamenný erb rodu Busquets a státní znak Andorry.

Casa de la Vall se od roku 2014 objevuje na jednoeurové minci Andorry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Casa de la Vall na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Àlvar Valls Oliva: Diccionari Enciclopèdic d'Andorra. Fundació Crèdit Andorrà, Andorra la Vella 2006, ISBN 978-99920-1-629-9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]