Cappa magna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kardinálský korálový habitus se zimní magnou

Cappa magna [kapa magna] nebo také velká kapa je široký plášť s dlouhou vlečkou-cauda, který může nosit pouze kardinál či biskup anebo jiný prelát, jemuž papež udělil právo jej nosit jako zvláštní privilegium. Je historickým pozůstatkem chórového pláště a je nošena v průvodech, nikoliv však při samotném slavení mše svaté.[1] Její užívání je stanoveno pro tzv. starší formu římského ritu v biskupském ceremoniálu, platném před liturgickou reformou po druhém vatikánském koncilu.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Užívá se při tradiční liturgii, když v ní její nositel vstupuje do chrámu a před zahájením mše svaté ji sundává. Cappa magna při tom symbolizuje světskou moc a slávu a její svlečení je pak gestem pokory, které má zdůraznit nepatřičnost a bezvýznamnost světské slávy před oltářem.

Povolení pro české kapituly[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1706 ji tak mohou nosit kanovníci pražské metropolitní kapituly, od roku 1744 také litoměřické a od roku 1785 rovněž českobudějovické kapituly. Tzv. svinutá cappa byla povolena i kanovníkům brněnské kapituly. Původně bývala cappa magna podšita hermelínem.[2][1]

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Cappa magna, kterou nosí kardinál, je červená (řeholníci dříve nosili velkou kapu v barvě svého řádu), biskup nosí fialovou. Od roku 1952 se namísto patnáctimetrové vlečky má používat jen sedmimetrová a v roce 1969, během liturgické reformy bylo stanoveno, že užívání velké kapy je nepovinné, nově už nemá mít hermelínovou podšívku a navíc se může nosit jen mimo Řím. S možností jejího použití počítá i nový biskupský ceremoniál z osmdesátých let minulého stol. Při nové liturgii jsme se s jejím užitím mohli setkat v osmdesátých letech na Velehradě. Kardinál Casaroli ji měl oblečenu na přání české strany, jako zástupce Sv. otce na velehradké pouti. Hojně ji používal také jeruzalemský patriarcha kolem roku 2000 v Jeruzalemě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. hesperion.cz [online]. [cit. 2016-10-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. http://www.patheos.com/blogs/deaconsbench/2015/06/the-story-behind-the-cappa-magna/

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]