Mantie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prezident Zeman, protopresbyter Šuvarský a archimandrita Marek (Krupica) s mnišskou mantií

Mantie[1] (řecky: μανδύας, církevně slovansky мантия) je liturgický, resp. chórový oděv ve východním křesťanství, užívaný biskupy, archimandrity a patriarchy. Ekvivalentem v západním křesťanství je cappa magna.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Biskup s žehnacím křížem v sakkosu, biskup vpravo má přes sakkos nasazenou mantii

Původně se jedná o mnišský plášť, který je nařasen plizováním, splývá od krku ke kotníkům. Nemá rukávy, je pouze sepnutý u krku.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Mniši i mnišky nosí mantii černé barvy během bohoslužeb. Archimandrité nosí také černou mantii k některým obřadům, ale na prsou a u kotníků mají čtyři tabulky. Na horních jsou nejčastěji vyšité kříže, na dolních písmeno A (archimandrita) a iniciála jména nositele.

Biskupové a arcibiskupové nosí mantie prodloužené, vínové (slovanský styl) nebo červené (řecký styl) barvy, taktéž s tabulkami. Písmeno na pravé dolní tabulce je E (episkopos, řecky biskup) popřípadě A (archiepiskopos, řecky arcibiskup), na levé se nachází iniciála biskupova jména. Mantie metropolity je v barvě bleděmodré, na tabulce je M (metropolita), písmeno může být nahrazeno ikonou či křížem.[p 1] Patriarchovi náleží mantie zelená.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V řeckých pravoslavných církvích má arcibiskup přednost před metropolitou (obvykle je však metropolita sám arcibiskupem, přičemž případnou přednost má služebně starší), v ostatních pravoslavných (ruské, srbské, bulharské atd.) církvích má naopak metropolita přednost před arcibiskupem. V obou případech nemá metropolita zvláštní autoritu nad ostatními biskupy, svolává však biskupské synody a obvykle jim předsedá. Proto jsou naroveň postaveny autokefální metropolitní církve i autokefální či autonomní arcibiskupství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mantle (monastic vesture) na anglické Wikipedii.

  1. a b Liturgická oblečení pravoslavných duchovních [online]. rozhlas.cz [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]