Cape Foulwind

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cape Foulwind

StátNový ZélandNový Zéland Nový Zéland
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cape Foulwind je mys na západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu. Nachází se 11 kilometrů západně od města Westport.

Mys byl původně pojmenován Rocky nizozemským obchodníkem a mořeplavcem Abelem Tasmanem, prvním Evropanem, který ho spatřil v roce 1642.[1]Ostrovu dal název Foulwind až britský průzkumník James Cook roku 1770.[2]

V oblasti mysu se nachází maják a vápencový lom, poblíž kterého fungovala mezi lety 1958 až 2016 cementárna. První maják se zde nacházel již v roce 1876. Jeho dřevěná konstrukce se však kvůli povětrnostním podmínkám rozpadla, a tak byl v roce 1926 postaven nový maják.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cape Foulwind na anglické Wikipedii.

  1. West Coast New Zealand History Information, Historical Places in West Coast NZ. www.tourism.net.nz [online]. [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Cape Foulwind New Zealand, Cape Foulwind Seal Colony, Tauranga Bay New Zealand. www.tourism.net.nz [online]. [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. 
  3. Welcome to Heritage New Zealand. Welcome to Heritage New Zealand [online]. [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]