Call to action (marketing)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příklad CTA na webu

Call to action (CTA) je marketingový termín pro jakýkoli design, který má přimět uživatele k provedení určité akce. Může se jednat o tlačítko, odkaz, formulář nebo jinou výzvu, která uživatele vyzývá ke kliknutí, nákupu, registraci nebo jinému kroku.[1]

Použití[editovat | editovat zdroj]

V mnoha marketingových materiálech, jako jsou brožury, letáky, katalogy nebo e-mailové kampaně, se používají tzv. "volání k akci". Tyto pokyny mají za úkol ukázat spotřebitelům, co mají dělat dál, a vytvořit pocit, že je nabídka například časově omezená.[2]

Úspěšní obchodní zástupci si již dlouho uvědomují, že konkrétní slova a fráze vyvolávají u potenciálních zákazníků žádoucí reakce, a brzy se naučí začlenit ty nejlepší řádky do efektivních prodejních skriptů. Chytré prodejní nabídky často zahrnují řadu malých CTA, které vedou ke konečné CTA.[3] Tyto menší výzvy k akci vytvářejí vzorec chování, který publiku usnadňuje sledování pouze jednou poslední výzvou k akci, čímž dokončí náročnější požadavek, než kdyby byl požádán bez kontextu. Příkladem může být nákup designových hodinek. Prodejce může požádat spotřebitele, aby si vybral styl, pak barvu, velikost a dokonce i personalizovanou rytinu.[4] Když si klient prohlédne personalizovaný design, je pravděpodobnější, že bude náchylný k dokončení nákupu. Obchodní zástupce může prodej uzavřít dotazem: "Bude to dnes hotově nebo kartou?"

Ve webovém designu může být CTA banner, tlačítko nebo grafika či text na webu, který má uživatele vyzvat, aby na něj kliknul a pokračoval po konverzním trychtýři. Aktivně se snaží přeměnit uživatele na potenciálního zákazníka a později na zákazníka. Hlavním cílem CTA je kliknutí, v případě QR kódu naskenování a jeho úspěšnost lze měřit pomocí míry prokliku, vzorce konverzního poměru, který počítá počet kliknutí za dobu, kdy bylo CTA vidět.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Call to action (marketing) na anglické Wikipedii.

  1. KENNEDY, Chris. Web. Write. Sell.: Write Ads, Headlines, and Calls to Action That People Can't Help But Click. [s.l.]: Questing Vole Press, 2019. 
  2. Writing a Better Call to Action [online]. Marketing Profs. [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. EISENBERG, Bryan; EISENBERG, Jeffrey. Call to Action: Secret Formulas to Improve Online Results. [s.l.]: HarperCollins Leadership, 2006. ISBN 9781418566630. 
  4. NIBLICK, Jay. The Profitable Consultant: Starting, Growing, and Selling Your Expertise. [s.l.]: John Wiley & Sons, 2013. ISBN 1118616375, 9781118616376. S. 288. 
  5. LIFLANDER, R. The Everything Online Business Book: Use the Internet to Build Your Business. [s.l.]: Adams Media, 2000. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]