Cacio e pepe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cacio e pepe
Základní informace
Místo původuItálie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Cacio e pepe

Cacio e pepe je tradiční způsob přípravy italských těstovin, který se řadí do římské kuchyně. Název v překladu doslova znamená sýr a pepř, což jsou prakticky jediné ingredience, které se na těstoviny přidávají. Jde tedy o velmi jednoduchý pokrm.

Příprava[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako u jiných těstovinových receptů je základem pro cacio e pepe uvaření těstovin (tradičně tonnarelli, ale hojně jsou používány spaghetti[1]) v horké osolené vodě. Poté se spolu s trochou vody, která byla použita na jejich uvaření, smíchají s jemně nastrouhaným sýrem pecorino a čerstvě namletým pepřem. Voda v kombinaci se sýrem vytvoří omáčku krémové konzistence.[2]

Původ a historie[editovat | editovat zdroj]

Původ tohoto pokrmu je podobný jako například u sugo all'amatriciana. Vařili jej nejprve apeninští pastýři, pro něž to bylo jednoduché jídlo ze surovin, které si mohli vždy nosit při sobě. [1] Sýr si dokonce vytvářeli sami postupně za svého nomádského putování ze získaného mléka.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CHOWHOUND. It's National Pasta Day! Here's Everything to Know About Trendy Cacio e Pepe. Chowhound [online]. [cit. 2020-07-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. History of Cacio e Pepe. Toscana Divino [online]. 2017-08-12 [cit. 2020-07-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-09. (anglicky) 
  3. CLAUDIA. The history of Cacio e Pepe. www.walkingpalates.com [online]. [cit. 2020-07-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]