Cabo Vírgenes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cabo Vírgenes

StátArgentinaArgentina Argentina
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa
Maják na mysu

Cabo Vírgenes (Mys Panen) je mys na jihovýchodě argentinské Patagonie, který označuje vjezd do Magalhãesova průlivu. Nachází se v provincii Santa Cruz 130 km od města Río Gallegos. Jihozápadním směrem leží na chilské hranici Punta Dungeness, nejjižnější bod kontinentální Argentiny.

Mys obeplul 21. října 1520 Fernão de Magalhães a objevil tak cestu z Atlantského do Tichého oceánu. Protože se tak stalo na den svaté Voršily, pojmenoval mys podle legendy o jedenácti tisících pannách, které Voršilu doprovázely.[1] Roku 1584 zde Pedro Sarmiento de Gamboa založil osadu Ciudad del Nombre de Jesús (Město Ježíšova jména), jejíž obyvatelé do tří let pomřeli hladem a lokalita tak dostala název Puerto del Hambre (Přístav hladu). Znovu se mys nakrátko zalidnil za zlaté horečky koncem 19. století.

V dubnu 1904 byl na mysu postaven 26 m vysoký maják.[2] Mys je nultým bodem nejdelší argentinské silnice Ruta Nacional 40, vedoucí do La Quiacy na hranici s Bolívií. V roce 1986 byla oblast kolem mysu o rozloze 1230 hektarů vyhlášena přírodní rezervací. V okolním moři je možno pozorovat množství velryb jižních.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Strait of Magellan: 250 Years of Maps (1520–1787) Dostupné online Archivováno 11. 10. 2019 na Wayback Machine.
  2. The First 100 Years of the Cape of the Virgins Lighthouse Dostupné online
  3. Extent of whale and dolphin watching Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]