CTCSS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) je zvukový kód používaný v radiokomunikaci, který slouží k utlumení nežádoucího šumu a rušení na kanálech vysílačů a přijímačů. CTCSS je také známý jako subtonový kód, a slouží k identifikaci určitého kanálu v radiokomunikaci.

Princip[editovat | editovat zdroj]

CTCSS generuje nízkofrekvenční tón s frekvencí mezi 67 Hz a 254,1 Hz, který je posílán spolu s hlasovým signálem vysílače. Pokud přijímač není naladěn na stejnou CTCSS frekvenci jako vysílač, signál bude ignorován a přijímač nezobrazí žádný příchozí signál nebo šum. Pokud však přijímač používá stejnou CTCSS frekvenci jako vysílač, bude signál přijat a zobrazen na přijímači.

CTCSS je často používán v komerční a soukromé radiokomunikaci, zejména v oblastech s velkým počtem uživatelů, kde je důležité minimalizovat rušení a zajištění kvalitní komunikace.

Interference a CTCSS[editovat | editovat zdroj]

V nekritických případech lze CTCSS použít také ke skrytí přítomnosti rušivých signálů, jako je intermodulace generovaná přijímačem.[1][2] Špatně specifikované přijímače, jako jsou skenery nebo levné mobilní vysílačky, nedokážou odmítnout silné signály vyskytující se v městském prostředí. Rušení bude stále přítomno a může zablokovat přijímač, ale dekodér zabrání jeho slyšení. To stále sníží výkon systému, ale uživatel nebude muset slyšet hluk generovaný při příjmu rušení.

Digitálně kódovaná redukce šumu[editovat | editovat zdroj]

CTCSS je analogový systém. Pozdější Digital Coded Noise Canceling System (DCS) byl vyvinut společností Motorola pod značkou Digital Private Line (DPL).[3][4] General Electric reagovala zavedením stejného systému, nazvaného Digital Channel Guard (DCG). DCS byl vyvinut s tím, jak bylo vydáno více digitálních rádií, takže technologie mohla být použita na digitálních rádiích.[5][6][7] Běžný název je CDCSS (Continuous Digital Squelch System). Použití digitálního squelche na kanálu, který již má tónově zakódovaný squelch, uživatelé eliminují použití tónů 131,8 a 136,5 Hz, protože digitální bitová rychlost je 134,4 bitů za sekundu a dekodéry naladěné na tyto dva tóny budou vnímat přerušovaný signál (viz v obousměrném rádiovém poli jako dekodér „spoofing“).[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. What are the CTCSS and DCS. www.twowayradiocommunity.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  2. What is CTCSS and DCS?. radiosification.blogspot.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  3. G4NSJ – CTCSS tones DCS digital squelch radio 1750kHz tone burst. www.radio-workshop.co.uk [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  4. PL, DCS, CTCSS and DTMF. www.radioclub-carc.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  5. A Remarkable Legacy. dcsaudio.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  6. All About Continuous Tone-Coded Squelch System (CTCSS). firstsourcewireless.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  7. Radio. www.britannica.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 
  8. A Historical and Technical Overview of Tone Squelch Systems. www.repeater-builder.com [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online.