Bývalý přístav (Šunychl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bývalý přístav (Šunychl)
Vodáci projíždějící kolem zpevněného břehu bývalého přístavu
Vodáci projíždějící kolem zpevněného břehu bývalého přístavu
Poloha
StátČeskoČesko Česko
MístoŠunychl, Bohumín, okres Karviná, Moravskoslezský kraj
Vodní plochařeka Odra
Typříční, zaniklý
Zeměpisné souřadnice
Map
Detaily
Otevřen1975
Uzavřen1976
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalý přístav v Šunychlu, který byl nazýván také Kopytovský přístav, byl v letech 1975 a 1976 provozován na Československé (dnešní české) straně ohybu řeky Odry na česko-polské státní hranici v obci Šunychl ve městě Bohumíně (okres Karviná, Moravskoslezský kraj). Tento malý přístav na pravém břehu řeky Odry byl zbudován u 40 m dlouhého oceli zpevněné nákladové hrany.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na jaře roku 1975 vypluly z bývalého přístavu čtyři říční lodě s nákladem, kterým byly železné trubky, nákladní automobily aj. Na jaře roku 1976 vypluly tři říční lodě. Během plavby 12. března 1976, kdy loď vezla malý náklad o objemu dvou nákladních aut, se musel uměle zvyšovat nízký stav řeky připouštěním z přehrad. Další provoz se kvůli nedostatečným průtokům stal nerentabilní a tak jediný československý přístav na Odře zanikl.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo se nachází v Přírodní památce Hraniční meandry řeky Odry na Naučné stezce Hraniční meandry Odry u turistického přístřešku Přístav. Na místě je také informační tabule.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BOHUMÍN, Město. Město Bohumín - Volný čas - Hraniční meandry Odry. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2021-07-20]. Dostupné online. 
  2. a b S.R.O, Turistika cz. Kopytov naučná stezka Meandry Odry. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-07-20]. Dostupné online. 
  3. Hraniční meandry Odry | Bohumín. www.meandryodry.wz.cz [online]. [cit. 2021-07-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]