Bulharský cestovní pas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bulharský cestovní pas

Bulharský cestovní pas, nebo, jak mu Bulhaři v minulosti říkali, zahraniční pas, je bulharský osobní doklad pro cesty do zahraničí, vydaný občanovi Bulharska, který slouží ke zjištění totožnosti osoby a jako doklad o bulharském občanství.

Každý bulharský občan je zároveň občanem Evropské unie. Ministerstvo vnitra je odpovědné za vydávání a obnovování cestovních pasů. Pro cesty v rámci Evropské unie, zemí vstupujících do Schengenského prostoru a společného cestovního prostoru, jakož i v Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Kosovu, Srbsku, Republice Severní Makedonie a Turecku nemusí mít bulharští občané cestovní pas, ale mohou používat pouze své místní průkazy totožnosti. Pas opravňuje jeho držitele k pomoci a ochraně napříč bulharskými a evropskými diplomatickými misemi a konzulárními úřady v zahraničí a zůstává majetkem Bulharské republiky. Běžné bulharské pasy se vydávají na dobu 5 let (jiná doba trvání není k dispozici).

Uvolnění[editovat | editovat zdroj]

Běžné bulharské pasy vydává ministerstvo vnitra. Při cestování pouze v rámci hranic Evropské unie není povinné mít u sebe bulharský pas; k ověření totožnosti stačí předložit bulharský občanský průkaz. V současných bulharských pasech jsou osobní údaje a informace psány v bulharštině a angličtině.

Vízové požadavky[editovat | editovat zdroj]

Vízové požadavky bulharských občanů
     Svoboda pohybu
     Vízum není třeba
     Vízum udělována při příjezdu
     Еlektronické vízum (eVisa)
     Vízum nutné předem

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Български паспорт na bulharské Wikipedii.