Budova OV KSS (Žilina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Okresního výboru komunistické strany Slovenska
Poloha
AdresaNámestie obetí komunizmu 1, Žilina, Žilina, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budova Okresního výboru komunistické strany Slovenska v Žilině, která dnes slouží jako budova městského úřadu pro město Žilina je administrativní budova v uvedeném městě. Nachází se na adrese Námestie obetí komunizmu 1, jižně od centra města.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Komplex budov tvoří dva bloky orientované severo-jižním směrem a vzájemně propojené. Nápadná je věž se schodištěm na východním okraji. Jedná se o čtyřpatrové bloky.[1]

Ty v jižní části doplňuje objekt s velkou zasedací halou s osmiúhelníkovým půdorysem.

Jak bylo v československé architektuře své doby typické, byl komplex obložen kabřincovými dlaždicemi, a to všechny objekty a všechny fasády. Některé části fasády byly upraveny dekorativními prvky, většinou v rozích, které odkazují na prvky hi-tech architektury a brutalismu. Kromě průmyslově vyráběných dlaždic byly do fasády zahrnuty i unikátní dílce vyrobené uměleckými sochaři.[2] Stavba bývá občas označována jako ukázka pozdní moderní architektury na Slovensku.[1] Architektka získala v roce 1989 za stavbu cenu Svazu architektů Slovenska.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Projekt budovy byl vypracován v roce 1984. Stála za ním Viera Mecková, která nebyla členkou KSS a uspěla ve veřejné soutěži.[3] Komplex budov byl dokončen v roce 1988. Komunistické straně však sloužil jen velmi krátkou dobu, nakonec se stal majetkem města Žiliny a to velkou budovu využilo pro potřeby místních úředníků.

Architektonická hodnota původních obkladů zůstala zachována i při modernizaci a rekonstrukci objektu, která byla plánována v druhé dekádě 21. století.[2] V rámci ní mělo dojít k zateplení střechy, výměně topení, náhradě poškozených částí stavby apod.[2] Vznikla také zelená střecha.

V budově se natáčely scény seriálu Stíny v mlze.[4]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Žilina, jedno z najkrajších miest na Slovensku, a jej architektúra. www.daibau.sk [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b c d KOSCELNÍK, Branislav. Fasádu mestského úradu rozoberú a vrátia do pôvodného stavu obkladačku po obkladačke. myzilina.sme.sk [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. MOČKOVÁ, Jana. Prvé architektky Slovenska neboli žiadna druhá liga. dennikn.sk [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. Žilinu navštívili českí filmári. V budove mestského úradu natáčali diel kriminálneho seriálu. www.zilinak.sk [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]