Bruno Liljefors

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bruno Liljefors
Narození14. května 1860
Farnost uppsalské katedrály
Úmrtí18. prosince 1939 (ve věku 79 let)
Farnost uppsalské katedrály
Příčina úmrtírakovina ledvin
Místo pohřbeníStarý uppsalský hřbitov (od 1939; 59°51′18″ s. š., 17°37′28″ v. d.)
Povolánímalíř, kreslíř a autor komiksů
RodičeAnders Liljefors
DětiAnders Liljefors
Lindorm Liljefors
PříbuzníRuben Liljefors[1], Carl Liljefors[1] a Pontus Julius Liljefors[1] (sourozenci)
Anders Bruno Liljefors (vnuk)
Významná dílaKudrny
Rodina lišek
Kajky mořské
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bruno Andreas Liljefors (14. května 1860 Uppsala18. prosince 1939 Stockholm) byl švédský výtvarník, známý díky realistickým žánrovým výjevům ze severské přírody.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval na Královské švédské akademii umění ve Stockholmu, školu však opustil a vstoupil do opozičního sdružení Konstnärsförbundet, které odmítalo akademický styl ředitele Akademie Georga von Rosena. Pak odešel do ciziny a pobýval v umělecké kolonii v Grez-sur-Loing. Počátky Liljeforsovy tvorby ovlivnil německý malíř Carl Friedrich Deiker, k jeho uměleckým souputníkům patřili Carl Larsson a Anders Zorn.

Liljefors byl náruživý lovec a proto znal dobře chování zvířat v přirozeném prostředí.[2] Často pobýval na Bullerönu ve Stockholmském souostroví, kde mohl celé dny pozorovat mořské ptactvo. Zaměřil se na dramatické výjevy, v nichž uplatnil svoji schopnost zachytit pohyb. Jeho styl malby ovlivnil impresionismus i japonské umění ukijo-e.[3]

Maloval dioramata pro Biologické muzeum ve Stockholmu a pro stockholmský olympijský stadion vytvořil sousoší Hra. Liljeforsovy obrázkové příběhy stály u zrodu švédského komiksu. Vydal knihu vzpomínek Det vildas rike. Jeho díla se nacházejí ve sbírkách švédského Národního muzea a Göteborgs konstmuseum. Liljeforsův ateliér v Österbybruku nedaleko Uppsaly byl po umělcově smrti adaptován na muzeum.

V roce 1896 byl oceněn zlatou medailí na Velké berlínské výstavě umění. Zúčastnil se umělecké soutěže Letních olympijských her 1932.

Liljeforsovým koníčkem byla gymnastika, vystupoval jako cirkusový akrobat a tuto svoji schopnost využil také při malování v plenéru, neboť mohl snadno vylézt na strom.[4]

Jeho bratrem byl hudební skladatel Ruben Liljefors.

Ukázky z díla[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Folkräkningar (Sveriges befolkning) 1880. Dostupné online. [cit. 2020-07-19]
  2. (Dansk) Bruno Liljefors [online]. [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. When Japan came to Värmland. Japonism and the Rackstad Artists 1880–1920 [online]. [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HOAKLEY. No Greater Naturalist: Paintings of Bruno Liljefors, 2 [online]. 2018-03-04 [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]