Brendan Smyth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brendan Smyth
Narození8. června 1927
Belfast
Severní IrskoSeverní Irsko Severní Irsko
Úmrtí22. srpna 1997 (ve věku 70 let)
vězení Curragh, Hrabství Kildare
IrskoIrsko Irsko
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povolání
Církevní heraldika
Církevní heraldika
Římskokatolický duchovní
Nábož. vyznánířímskokatolické
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brendan Smyth (8. června 1927 Belfast22. srpna 1997 vězení Curragh, Hrabství Kildare) byl severoirský římskokatolický kněz. Za více než 40 let v této funkci sexuálně zneužil více než 100 dětí ve farnostech v Belfastu, Dublinu i ve Spojených státech. Jeho činy byly před policií i veřejností často kryty ze strany představitelů katolické církve. Kontroverze provázející jeho případ v prosinci 1994 nepřímo přispěly k pádu irské vlády.

Život[editovat | editovat zdroj]

Smyth se narodil jako John Gerard Smyth v Belfastu. Po vstupu do premonstrátského řádu v roce 1945 si vzal jméno Brendan. Členové řádu si byli vědomi Smythových zločinů již na konci 40. let, policii je však nenahlásili. Smyth byl pokaždé pouze přesouván z farnosti do farnosti a mezi jednotlivými diecézemi i různými zeměmi. V některých případech řád příslušného diecézního biskupa neinformoval, že Smyth se už dříve dopustil sexuálního obtěžování, a neměl by tedy být v kontaktu s dětmi.

Zatčení[editovat | editovat zdroj]

Smyth byl poprvé obviněn poté, co se k policii dostaly informace o zneužívání čtyř sourozenců v Belfastu. Po zatčení v roce 1991 uprchl do Irska, kde strávil další tři roky na útěku. Nezvládnutí žádosti o jeho vydání ze strany irských úřadů vedlo k dalšímu odložení soudního řízení. Jeho případ nakonec v prosinci 1994 nepřímo přispěl k pádu irské koaliční vlády stran Fianna Fáil a irské Labour Party.

Smyth byl odsouzen ke 12 letům vězení. Zemřel ve výkonu trestu v roce 1997, ve věku 70 let.

Vyšetřování případu[editovat | editovat zdroj]

V souvislosti s případem Smythe čelil od roku 2010 mnoha výzvám k odstoupení kardinál Seán Brady. Připustil totiž, že roku 1975 se účastnil ještě jako biskupský sekretář jednání s oběťmi zneužívání Smythe, při němž byli dva chlapci přísahou zavázáni mlčet o tom, co se stalo. Na otázku, proč věc neoznámil úřadům, Brady odpověděl, že k tomu jako biskupský sekretář nebyl oprávněn.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]