Borlänge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Borlänge
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška151 m n. m.
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Borlänge
Borlänge
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha35,9 km²
Počet obyvatel44 898 (2020)[1]
Hustota zalidnění1 251,3 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Borlänge je město ve středním Švédsku. Žije v něm přibližně 45 tisíc[1] obyvatel a je největším sídlem v provincii Dalarna (hlavním městem je ale Falun). Leží na řece Dalälven asi 200 km severozápadně od Stockholmu, nadmořská výška činí 151 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1390. Rozvoj nastal v souvislosti s těžbou a zpracováním železné rudy: v sedmdesátých letech byly vybudovány železárny Domnarvets Jernverk a otevřeno železniční spojení s Falunem.[2] Počet obyvatel rostl, v roce 1891 se Borlänge stalo městysem a v roce 1944 obdrželo po spojení se sousedními osadami městská práva. Od roku 1971 je správním sídlem stejnojmenné obce. Útlum metalurgického a papírenského průmyslu koncem dvacátého století vedl k poklesu životní úrovně a přeorientování místní ekonomiky na terciární sektor, nachází se zde hlavní ředitelství švédské dopravní správy Trafikverket. Nedaleko města se nachází letiště Dala a velké nákupní centrum Kupolen.[3] Více než pětinu obyvatel tvoří cizinci; sídliště Tjärna Ängar postavené v sedmdesátých letech v rámci akce Miljonprogrammet je vzhledem k vysokému podílu somálské populace známé jako „malé Mogadišo“, vznikla zde i somálská reprezentace v bandy.[4]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde vědecké centrum Framtidsmuseet a jeden z kampusů Dalarnské vysoké školy. Významnou památkou je středověký chrám v městské části Stora Tuna, vybudovaný jako katedrála pro oblast Dalarny.[5] Od roku 1999 se zde každoročně v létě koná jeden z největších švédských hudebních festivalů Peace & Love.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Sídlí zde fotbalový klub IK Brage a hokejový Borlänge HF. Město hostilo mistrovství světa ve florbale žen 1999, koná se zde fotbalový turnaj Dalecarlia Cup.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. Statistics Sweden. 24. listopadu 2021. Dostupné online.
  2. Riksarkivet Dostupné online
  3. Visit Dalarna Dostupné online
  4. The Cool Runnings of the refugee crisis: Somalia's bandy team at home on ice Dostupné online
  5. Svenska kyrken Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]