Borlänge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Borlänge
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška151 m n. m.
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Borlänge
Borlänge
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha35,9 km²
Počet obyvatel44 898 (2020)[1]
Hustota zalidnění1 251,3 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Borlänge je město ve středním Švédsku. Žije v něm přibližně 45 tisíc[1] obyvatel a je největším sídlem v provincii Dalarna (hlavním městem je ale Falun). Leží na řece Dalälven asi 200 km severozápadně od Stockholmu, nadmořská výška činí 151 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1390. Rozvoj nastal v souvislosti s těžbou a zpracováním železné rudy: v sedmdesátých letech byly vybudovány železárny Domnarvets Jernverk a otevřeno železniční spojení s Falunem.[2] Počet obyvatel rostl, v roce 1891 se Borlänge stalo městysem a v roce 1944 obdrželo po spojení se sousedními osadami městská práva. Od roku 1971 je správním sídlem stejnojmenné obce. Útlum metalurgického a papírenského průmyslu koncem dvacátého století vedl k poklesu životní úrovně a přeorientování místní ekonomiky na terciární sektor, nachází se zde hlavní ředitelství švédské dopravní správy Trafikverket. Nedaleko města se nachází letiště Dala a velké nákupní centrum Kupolen.[3] Více než pětinu obyvatel tvoří cizinci; sídliště Tjärna Ängar postavené v sedmdesátých letech v rámci akce Miljonprogrammet je vzhledem k vysokému podílu somálské populace známé jako „malé Mogadišo“, vznikla zde i somálská reprezentace v bandy.[4]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde vědecké centrum Framtidsmuseet a jeden z kampusů Dalarnské vysoké školy. Významnou památkou je středověký chrám v městské části Stora Tuna, vybudovaný jako katedrála pro oblast Dalarny.[5] Od roku 1999 se zde každoročně v létě koná jeden z největších švédských hudebních festivalů Peace & Love.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Sídlí zde fotbalový klub IK Brage a hokejový Borlänge HF. Město hostilo mistrovství světa ve florbale žen 1999, koná se zde fotbalový turnaj Dalecarlia Cup.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. 24. listopadu 2021. Dostupné online.
  2. Riksarkivet Dostupné online
  3. Visit Dalarna Dostupné online
  4. The Cool Runnings of the refugee crisis: Somalia's bandy team at home on ice Dostupné online
  5. Svenska kyrken Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]