Bochumské železárny Heintzmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bochumer Eisenhütte Heintzmann
Základní údaje
Dřívější jménoBochumer Eisenhütte Heintzmann und Dreyer
Datum založení1851
ZakladatelEgmont Heintzmann
SídloBochum, Spolková republika Německo
Adresa sídlaBochum, Německo
Souřadnice sídla
Identifikátory
Oficiální webwww.be-heico.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Administrativní budova z roku 1899
Log Bochumer Eisenhütte na okenní mříži

Bochumer Eisenhütte Heintzmann GmbH & Co. KG jsou železárny v Bochumi vyrábějící výztuže, kotevní techniku a hydraulické stojky určené pro hornictví a výstavbu tunelů. Fonetický přepis názvu firmy se stal v českých zemích synonymem pro obloukovou důlní ocelovou výztuž – hajcman.[1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Bankéř Karl Korte založil společně s právníkem Egmontem Heintzmannem (*29. dubna 1806 – 24. června 1874) a dvorním radou Moritzem Böllingem dne 17. května 1851 slévárnu železa Korte & Co. Firma se brzy proslavila jako dodavatel strojů a dalšího příslušenství pro těžební průmysl. V roce 1867 zde již pracovalo 90 zaměstnanců.

Změna[editovat | editovat zdroj]

V roce 1874 bankéř Korte ze společnosti odešel; jeho podíl převzal inženýr Albert Dreyer, který ve společnosti pracoval od roku 1860. Společnost se přejmenovala na Bochumer Eisenhütte Heintzmann und Dreyer. Od roku 1890 se firma zabývala i výrobou pro koksárenský průmysl, jako byly lisy a izolační dveře pro koksárenské baterie. Po první světové válce firma zaměstnávala 500 dělníků a technických pracovníků. Název společnosti byl změněn na Bochumer Eisenhütte Heintzmann & Co., GmbH.

Přelomový vynález[editovat | editovat zdroj]

Díky vrchnímu řediteli loděnic Heinrichu Toussaintovi z Berlína a majiteli Egmontu Heintzmannovi začaly železárny v roce 1930 vyrábět ocelové tyče korýtkového profilu, které byly použity na výrobu rovných důlních ocelových stojek. Na stojce byly použity dva různé profily: vnější a vnitřní.

V roce 1932 použili korýtkový profil i na obloukovou důlní výztuž. Oblouk výztuže byl také montován z vnějšího a vnitřního profilu, tzv. párových profilů. V roce 1949 došlo k úpravě tvaru; korýtkový profil, který připomínal písmeno „U“, byl rozevřen a jeho tvar se přiblížil zvonkovitému profilu, který připomíná písmeno „V“.[2] Změna tvaru umožnila sestavování oblouku výztuže z jednoho typu profilu. Profil byl po vynálezcích pojmenovaný jako „TH profil“;[3] umožňoval pevné spojení segmentů obloukové výztuže pomocí třmenů, které byly systémovou součástí. Výztuž má definovanou pružnost i mez prokluzu spojů, které zabraňují poškození výztuže.

Dnes[editovat | editovat zdroj]

V průběhu let firma provedla několik akvizic a založila dceřiné společnosti. Heintzmann Gruppe je aktivní na mezinárodní úrovni, ale těžiště její činnosti není ve strojírenství. Je znatelný příklon ke stavebnictví: nabízí především stavební materiály a související služby.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bochumer Eisenhütte Heintzmann na německé Wikipedii.

  1. KUBA, Stanislav. Z historie dolu ČSA - Již opět z věže zaznívá. 1. vyd. Ostrava: Důl ČSA, MONTANEX, 2008. 111 s. ISBN 978-80-7225-266-4. S. 107. 
  2. FRITZ, Spruth; VÁCLAV, Mašek. Ocelová výztuž důlních chodeb, Streckenausbau in Stahl. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1961. 248 s. S. 116. 
  3. Mining [online]. [cit. 2023-05-18]. Dostupné online. (anglicky)