Bazénový protiproud

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Protiproud umožňuje plavat v bazénu (i malém), podobně jako proti silnému proudu v řece a je častým doplňkem v bazénu pro každého kdo rád plave. U protiproudu umístěném do bazénu lze regulovat jak sílu proudu, tak i jeho směr a využívají jej jak profesionální plavci k tréninku, tak i rekreační plavci pro běžné plavání.

Protiproudy do bazénu[editovat | editovat zdroj]

Protiproudy patří mezi doplňky bazénu, které jsou do bazénu zabudovány již při jeho stavbě, existují však i závěsné protiproudy které se k bazénu přidávají dodatečně pomocí šroubů, kterými se závěsný protiproud připevní přes okraj bazénu. Jedná se o zařízení, které umožňuje intenzivní plavání i v menším bazénu a tuto funkci vykonávají protiproudové trysky.

Protiproudové trysky[editovat | editovat zdroj]

Protiproudové trysky jsou velmi výkonné čerpací zařízení, které chrlí velké množství vody proti plavci. Trysky se umisťují do čelní stěny bazénu, většinou pak na kratší stranu bazénu naproti schodům – vstupu do bazénu tak, aby plavec byl při plavání vzdálen od stěny bazénu minimálně 1,5 m. Regulace intenzity proudu vody a přisávání vzduchu je možná pomocí nastavitelných trysek, kterými se omezuje nebo uvolňuje proud vzduchu i vody.

Masážní trysky[editovat | editovat zdroj]

Masážní trysky jsou dalším vhodným doplňkem bazénů umožňujícím masáž těla při plavání. Jsou to tzv. dnové gejzíry, víceděrové trysky umístěné ve stěnách bazénu v různých výškách a o různém tlaku, proudová zařízení – vodní chrliče, které slouží pro lokální masáž pomocí proudu vody. Regulace těchto trysek a proudů je pak možná stejně jako u protiproudových trysek.

Ovládání protiproudu a masážních trysek je ve většině případů prováděno pomocí pneumatického vypínače přímo z bazénu nebo dálkovým ovladačem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]