Bas buffo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bas buffo, (také Spielbass, pro mluvené role) je označení pro charakterního herce s běžným basovým hlasem, který vystupuje ve veselých rolích v operách s dialogy.(Spieloper) a dalších semisériích či v komických operách.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Podle dlouhodobě závazného popisu muzikologa Rudolfa Kloibera, je bas buffo označení pro hlasovou polohu, která je vhodná pro dané operní nebo operetní role a která je uvedena ve smluvním závazku. Pokud jde o typ hlasu, není mezi německým basovým buffem a jeho francouzskými a italskými protějšky velký rozdíl, například v operách Rossiniho a Donizettiho

Vzhledem k tomu, že party jsou textově bohaté (parlando[pozn 1]), byly většinou komponovány pro baryton. Některé role také vyžadují, aby zpěvák dělal exkurze do svého falzetového rejstříku.

Party (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Parlando je takový zpěv, který se blíží (či jím je) mluvenému projevu. Parlando můžeme označit za mluvenou píseň, či za její část.. www.slovnik-cizich-slov.net [online]. [cit. 2022-11-27]. Dostupné online. 
  2. První interpret Župana, komik Alexander Girardi, byl  tenor: Strauss komponoval part v houslovém klíči. V divadelní praxi se však prosadilo obsazení bas buffem. Role se proto musí transponovat dolů o malou nebo velkou tercii.
  3. První herec, který ztvárnil plukovníka Ollendorfa, komik Felix Schweighofer, byl barytonista: Millöcker celou roli – jako pro tenor – zapsal do houslového klíče. V divadelní praxi se včak prosadilo obsazení basovým buffem, k němuž se role musí transponovat o malou nebo velkou tercii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bassbuffo na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rudolf Kloiber: Handbuch der Oper. Originalausgabe: Regensburg 1951.
  • Bernd Göpfert: Stimmtypen und Rollencharaktere in der deutschen Oper von 1815–1848. Wiesbaden: Breitkopf & Härtel (1977). 260 S.

Související články[editovat | editovat zdroj]