Babushka Lady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babushka Lady
Povolánífotografka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Náměstí Dealey Plaza – Babushka Lady stála na travnaté ploše uprostřed snímku

Babushka Lady (čti Bábuška lejdy) je přezdívka označující dodnes neidentifikovanou ženu, která se v době atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, nacházela na dallaském náměstí Dealey Plaza, kde byl prezident zavražděn. Přezdívku „Bábuška lejdy“ získala podle šátku, který měla v inkriminovanou dobu na hlavě, připomínajícího tradiční pokrývku žen na ruském venkově (бабушка – bábuška – totiž v ruštině znamená „babička“ či „stařenka“).

Přítomnost této ženy v místě atentátu potvrdila jednak řada očitých svědků, je však doložena i fotografickými a filmovými materiály, je vidět např. na filmu Marie Muchmoreové[1] nebo na několika snímcích ze Zapruderova filmu.[2] Prokazatelně stála na travnaté ploše mezi ulicemi Elm a Main Street a pomocí kamery filmovala průjezd autokolony prezidenta Kennedyho přes Dealey Plaza. Po zaznění výstřelů tato žena přeběhla silnici Elm Street a přidala se k davu svědků, běžících směrem k travnatému pahorku (anglicky Grassy Knoll), pátrajíc po domnělém střelci. Naposledy byla tato žena viděna ve východní části Elm Street, poté již o ní neexistují žádná další svědectví či důkazy. Bábuška lejdy nebyla nikdy spolehlivě identifikována a nikdy se nepodařilo zajistit film, který toho dne natočila.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MUCHMOREOVÁ, Marie. Okénko z filmu Marie Muchmoreové [online]. 22. listopad 1963. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-09. 
  2. ZAPRUDER, Abraham. Zapruderův film, snímek č. 285 [online]. 22. listopad 1963. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Výpověď Garyho Macka [online]. Dallas, Texas: Assassination Records Review Board, 18. listopad 1994. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-23. (anglicky) 
  • Výpověď Charlese Brehma [online]. FBI, Warrenova komise, 18. březen 1964. Dostupné online. (anglicky) 
  • Sestřih snímků zabírajících Babushka Lady [online]. YouTube, 25. říjen 2011. Dostupné online. (anglicky)