Baťovy domky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Baťovy domky jsou typickým druhem obytné stavby ve Zlíně a baťovských satelitech.

Jeden z baťovských domků.

V počátcích rozvoje firmy ve Zlíně zkoušel Tomáš Baťa stavět čtyřdomky s valbovou střechou. Později však přešel k jednoduchému typu stavby z červených cihel s betonovou podezdívkou, a to pro čtyři, dvě či jednu rodinu (čtyřdomky, půldomky či jednodomky). Traduje se, že každý zaměstnanec dostal při nástupu do firmy čtyři klíče a mohl si vybrat ubytování.
Pro typický vzhled domků se baťovským čtvrtím přezdívalo "Amerika ve Zlíně".[1]

Borovo (Chorvatsko), snímek města se zástavbou domků

Tento tehdejší způsob ubytování zaměstnanců byl revoluční. Každý domek měl tekoucí vodu, přívod elektřiny a sklípek na uhlí (čtyřdomky zpočátku se samostatným shozem uhlí, tato malá dvířka jsou stále na některých patrná po zazdění, jinde byla zachována).

Další baťovské domky s jistými úpravami vznikaly i v baťovských satelitech.[2][pozn. 1] V různých místech byly zkoušeny i prototypy. Některé z nich obsahovaly i přízemní prodejnu s oteviratelným výkladem přímo na ulici.

Pro úpravu domků existovala nejprve přísná nařízení (v exteriéru bylo například zakázáno stavět ploty, ale i kůlny a králíkárny), dnes doznávají mnohých způsobů rekonstrukce.[3]

Do baťovské architektury bývají řazeny i vily ve zlínské čtvrti Nivy. Některé z nich projektoval František Lydie Gahura, jiné například Zdeněk Plesník.[4][5]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Domky při továrně v Peñafloru jsou pronajímány za velmi symbolické nájemné v ceně například kartonu piva ročně, které je odváděno přímo závodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]