Autonomní univerzita v Barceloně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Autonomní univerzita v Barceloně
Universitat Autònoma de Barcelona
Logo univerzity
Logo
Datum založení6. června 1968
Vedení
RektorFrancisco Javier Lafuente Sancho (od 2020)
Počty akademiků
Studentů celkem30 926 (2019)
Další informace
AdresaBellaterra Campus, 081 93, Španělsko
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíXarxa Vives d'Universitats, European Consortium of Innovative Universities, Asociace evropských univerzit, YERUN, Universia, Consortium for Advanced Studies Abroad, Catalan Association of Public Universities, Alianza 4 Universidades, Conference of Rectors of Spanish Universities, ORCID, Spanish Association of University Presses a Koalice pro pokrok v hodnocení výzkumu
www.uab.cat
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Autonomní univerzita v Barceloně (katalánsky: Universitat Autònoma de Barcelona; španělsky: Universidad Autónoma de Barcelona) je veřejná vysoká škola ve Španělsku, respektive Katalánsku. Navzdory svému názvu nemá již sídlo přímo v Barceloně, ale v asi 20 kilometrů vzdáleném Cerdanyola del Vallès. Založena byla 6. června 1968. Je rozčleněna na třináct fakult (škol). V kampusu v Cerdanyola del Vallès je zkoncentrováno mnoho výzkumných ústavů, center a laboratoří, které jsou navíc v součinnosti s nedalekým Barcelonským synchrotronovým parkem, kde funguje synchrotronový urychlovač částic třetí generace zvaný ALBA. Několik poboček univerzity funguje i ve městech Manresa, Sabadell, Terrassa a Sant Cugat del Vallès. Některé orgány univerzity sídlí i přímo v Barceloně. K přesunu do nového rozlehlého kampusu v Cerdanyola del Vallès došlo v roce 1972, v současnosti v něm žije okolo 50 000 osob.[1] Studentů je okolo 46 tisíc.[2] Většina platí školné. Podle žebříčku QS World University Rankings 2024 je Autonomní univerzita v Barceloně 149. nejlepší vysokou školou na světě (63. v Evropě).[3] Je tak nejkvalitnější univerzitou ve Španělsku. Zvláště vynikajících výsledků dosahuje ve veterinárním vzdělávání, kde je 20. nejlepší na světě.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Autonomous University of Barcelona. Times Higher Education (THE) [online]. 2023-02-23 [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Autonomous University of Barcelona - Facts, Information and Installations. www.gostudyspain.es [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. 
  3. Universitat Autònoma de Barcelona. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. QS World University Rankings for Veterinary Science 2023. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (anglicky)