August Zehender

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
August Zehender
Zehender jako SS-Obersturmbannführer poté co byl vyznamenán rytířským křížem.
Zehender jako SS-Obersturmbannführer poté co byl vyznamenán rytířským křížem.

Narození28. dubna 1903
Vlajka Německého císařství Aalen, Německé císařství
Úmrtí11. února 1945 (ve věku 41 let)
Maďarsko Budapešť, Maďarsko (Sebevražda)
Vojenská kariéra
HodnostSS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS
SloužilVlajka Výmarské republiky Výmarská republika (do roku 1932)Vlajka nacistického Německa Třetí říše (do roku 1944)
SložkaVlajka Reichswehru Reichswehr (do roku 1932)
Vlajka SS Waffen-SS (do roku 1945)
JednotkaInfanterie Regiment Nr. 13
Schützen-Regiment Nr. 25
VelelSS-Kavallerie Regiment 2
22. SS-Freiwilligen Kavallerie Division „Maria Theresia“
VálkyDruhá světová válka
BitvyInvaze do Polska
Bitva o Francii
Východní fronta
Bitva o Budapešť
VyznamenáníRytířský kříž Železného kříže s dubovými ratolestmi
Německý kříž ve zlatě
Spona za boj zblízka ve stříbře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

August Friedrich Zehender (28. dubna 1903 Aalen11. února 1945 Budapešť) byl v období druhé světové války důstojníkem Waffen-SS v hodnosti SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS. Zároveň byl držitelem rytířského kříže s dubovými ratolestmi.

Předválečné období a začátky u SS[editovat | editovat zdroj]

August Zehender se narodil 28. dubna roku 1903 ve městě Aalen v Bádensku-Württembersku jako syn železničního úředníka. Poté, co dokončil v dubnu 1918 reálnou školu, tak vstoupil do armády, kde byl zařazen na poddůstojnickou školu ve městě Ellwangen.

Během studia byl zařazen ke kulometné rotě ze 13. pěšího pluku (Infanterie Regiment Nr. 13). Zůstal zde až do konce roku 1920, kdy dokončil studium na poddůstojnické škole. Následně na to byl přiřazen ke Schützen-Regiment 25, ve městě Schwäbisch Gmünd. Zde setrval až do roku 1932, kdy odchází z Reichswehru jako Feldwebel (rotmistr). Před odchodem absolvoval ještě administrativní školení.

Dne 1. května 1933 vstoupil do řad jednotek SA a celý následující rok působil v různých sportovních pozicích. Později se stal ředitelem sportovní školy pod dohledem výcvikového velení SA. Ve službách Sturmabteilungu sloužil až do listopadu 1933. Následně na to vstoupil do SS a zároveň i do NSDAP a byl zařazen do SS-Verfügungstruppe k 12. rotě ze 1. SS-Standarte "Deutschland" v hodnosti SS-Obersturmführera (nadporučík) a ve funkci velitele čety. Dne 1. září roku 1936 byl pověřen velením stejné roty.

V květnu 1938 se již v hodnosti SS-Hauptsturmführer (kapitán) stal velitelem 8. roty SS-Standarte Deutschland a zůstal zde až do června následujícího roku, kdy přebral velení 4. roty.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Poté, co byl odvelen od 11. SS-Standarte, byla mu přidělena funkce velitele SS-Kradschützen-Bataillon 2 (2. motostřelecký prapor SS) ze 2. SS-Panzer Division „Das Reich“. Veliteli rot byli:

1. rota – SS-Hauptsturmführer Wilhelm Kment
2. rota – SS-Sturmbannführer Fritz Klingenberg
3. rota – SS-Hauptsturmführer Christian Tychsen

Koncem června roku 1941 byl Zehender těžce raněn na východní frontě a po svém uzdravení převzal velení SS-Reiterregiment 2, který byl později přeměněn na SS-Kavallerie-Regiment 2 a stal se součástí 8. SS-Kavallerie Division „Florian Geyer“.

Počátkem roku 1943 se Zehender dostal se svým plukem do prostoru Belyj blízko osady Cholomedina, kde se mu dařilo odvracet nepřátelské útoky. Během dalších útoků na zadní linie nepřítele měl Zehender značný podíl na obklíčení a zneškodnění nepřítele. Za tyto akce byl 10. března 1943 v hodnosti SS-Obersturmbannführer vyznamenán rytířským křížem. Během zimních bojů pak Zehenderova jednotka spadala pod XXXXVII. Panzerkorps pod velením generála Joachima Lemelsena.

V dubnu roku 1944 Zehender převzal rozkaz sestavit 22. SS-Freiwilligen Kavallerie Division „Maria Theresia“. Jádro divize bylo tvořeno SS-Kavallerie-Regiment 17 z původní 8. SS-Kavallerie Division „Florian Geyer“ a maďarskými Volksdeutsche (Němci žijící mimo území říše). Z těch byly později vytvořeny SS-Freiwilligen-Kavallerie-Regimenter 52, SS-Freiwilligen-Artillerie-Regiment 22, SS-Freiwilligen-Kavallerie-Regimenter 53 a k tomu patřící divizní jednotky.

Zehender se pak s divizí účastnil bitvy o Budapešť. Zde Zehender i přes těžké a nerovné boje zůstal u své divize, která bojovala na jižním okraji Budapešti a 52 dní vzdorovala nepříteli. Za to obdržel Zehender 4. února 1945 dubové ratolesti k rytířskému kříži. Při pokusu prolomit sovětské obklíčení se August Zehender 11. února rozhodl spáchat sebevraždu.

Shrnutí vojenské kariéry[editovat | editovat zdroj]

Data povýšení

  • Feldwebel - říjen 1931
  • Obersturmführer SS-Obersturmführer – 9. listopad 1935
  • SS-Hauptscharführer SS-Hauptsturmführer – 20. duben 1937
  • Sturmbannführer SS-Sturmbannführer – 13. prosinec 1940
  • Obersturmbannführer SS-Obersturmbannführer – 9. listopad 1942
  • Standartenführer SS-Standartenführer – 20. duben 1943
  • Oberführer SS-Oberführer – 16. říjen 1944
  • Brigadeführer SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS – 15. leden 1945

Významná vyznamenání

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]