Atálá masdžid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atálá masdžid
Základní informace
Slohislámská architektura
Výstavba1155
Poloha
AdresaDžaunpur, IndieIndie Indie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Atálá masdžid (urdsky عطاء اللہ مسجد‎, hindsky अटाला मस्जिद) je historická mešita, která se nachází na severním okraji města Džaunpur v indickém státě Uttarpradéš. Jedná se o památkově chráněnou stavbu (zapsanou do seznamu kulturních památek Indie). Spolu s mostem Shahi Bridge a pevností Shah Qila se jedná o hlavní turisticky navštěvovanou lokalitu města.[zdroj?]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako ostatní mešity v regionu i zde má stavba podobu otevřeného dvora, který obklopují různé prvky. Jeho délka činí 54 metrů.[1] Směrem na západ (k Mekce) je orientována hlavní svatyně s monumentálním pištakem o výšce 23 m.[2] Součástí stavby je celkem pět kopulí; dvě na bočních stranách a tři v průčelí. Hlavní z nich vystupuje do výšky 17 metrů. Mešita nemá minaret.

Vnitřek stavby charakterizují tři velké klenuté prostory, které jsou zvenku zdůrazněny již zmíněnými kupolemi. Doplňuje je několik menších místností s plochými stropy mezi nimi a pilíři, převzatými z hinduistických chrámů. Mezi nimi vyniká jeden se sofistikovaně provedeným mihrabem a kazatelnou (minbar) pro imáma, který káže věřícím.

Z obou stran se nacházejí bohatě zdobené galerie s výškou okolo třiceti metrů. Jejich horní patro je částečně zakryto dekorativními mřížemi (džálí); lze předpokládat, že tyto oblasti byly vyhrazeny pro ženy. Terasy byly také určeny pro návštěvníky a cestovatele.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba vznikla během existence tzv. Džaunpurského sultanátu. Džaunpur byl jeho hlavním městem, proto zde vyvstala potřeba reprezentativní mešity. Pravděpodobně byla inspirována mešitou Begumpur v Dillí.

Výstavbu započal v roce 1377[3] Feorze Šáh a v roce 1408 ji dokončil Ibrahím Šáh Šarkí. Vznikla na místě původního hinduistického chrámu, který byl zbořen nebo z části inkorporován do mešity.[2][1] Odtud pochází název stavby (dle původního chrámu Atálá Déví). Ve své době mešita představovala unikátní ukázku dobové středověké architektury ovlivněné Íránem, stěny stavby však vycházejí i z indické stavební praxe. Atálá masdžid není jedinou stavbou v regionu, která vznikla tímto způsobem; obdobně byla postavena např. i mešita Kamal Maula masdžid ve městě Dhár. Její výstavba byla po nějakou dobu přerušena, proto dokončení svatostánku trvalo více než třicet let. Po několik desítek let se jednalo o jednu z mála mešit v Džaunpuru, další obdobné stavby byly postaveny až později.[4]

Mešita se stala velmi brzy vzorem pro obdobné muslimské svatostánky v oblasti. Její součástí byla i islámská škola (medresa).

Unikátní stavba z počátku 15. století byla vyobrazena v publikaci Selected Views of India, kterou vydal Wiliam Hodges v závěru 18. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Atala Mosque, Jaunpur na anglické Wikipedii.

  1. a b BROWN, Percy. Indian architecture (Islamic period). Bombaj: D. B. Taraporevala Sons & Co. Private Ltd., 1942. S. 44. (angličtina) 
  2. a b Článek na portálu uttapradesh.org
  3. Článek na portálu patrika.com
  4. BROWN, Percy. Indian architecture (Islamic period). Bombaj: D. B. Taraporevala Sons & Co. Private Ltd., 1942. S. 45. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]