Artemidin chrám (Gerasa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Artemidin chrám
Poloha
AdresaDžaraš, JordánskoJordánsko Jordánsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Artemidin chrám se nacházel v starověkém městě Gerasa (nyní Džaraš) v Jordánsku. V současné době jsou dochované již jen části stavby, které jsou součástí historicky významné a turisticky atraktivní lokality.

Chrám byl vybudována v centrální části starověkého města. Do současné doby se dochovaly obvodové zdi a několik sloupů. Jedná se o jednu z nejlépe zachovalých staveb starověkého města, která v Džaraši stojí.[1] Přístup k němu vede z hlavní třídy po monumentálním schodišti.

Portikus okolo vnitřní místnosti chrámu byl navržen s šesti sloupy v popředí a jedenácti z boční strany. Každý ze sloupů měl výšku 13,2 m, stojí z nich do současné doby pouze 11. Hlavice sloupů byly korintské. Chrám stál na vyvýšeném prostranství; pod ním byly umístěny paralelní chodby s valenými klenbami.[1]

Interiér stavby byl obložen mramorem v různých barvách. V zadní části chrámu se nacházela oddělená místnost se sochou bohyně Artemis.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chrám byl vybudován nejspíše po Povstání Bara Kochby v roce 136 n. l. V roce 150 byly dokončeny propyleje (monumentální vstupní brána chrámu). Stalo se tak za vlády římského císaře Antonina Pia. I když výstavba pokračovala značným způsobem kupředu, chrám se nepodařilo v této době dokončit. Podle některých domněnek chrám nebyl dokončen během své existence nikdy.[2]

Na konci 4. století bylo zakázáno uctívat pohanské kulty, díky čemuž chrám ztratil svůj původní význam. Bylo odstraněno původní mramorové obložení a nahrazeno mozaikou. Stavba sloužila k pořádání veřejných akcí. V 6. století se zřítila střecha budovy. V té době chrám sloužil jako soukromá rezidence. V roce 749 chrám přetrval zemětřesení, které lokalitu dnešního Jordánska zasáhlo. V 9. století byla stavba nejspíše opuštěna, interiér byl postupně zanášen navátým pískem a odpadky. Další ničení stavby bylo způsobeno obléháním a boji v období středověku; v 12. století jej při dobývání nechala zapálit armáda Balduina II., jeruzalemského krále. Při zemětřeseních v 12. a 13. století se zřítila horní část zdí hlavní místnosti (celly).

V ltech 18161819 byl proveden první průzkum podzemních prostor pod chrámem, který zrealizovali William John Bankes a Charles Barry. Během let 19281934 se uskutečnila anglo-americká expedice, během níž byly odkryty některé části stavby, zasypané během předchozích staletí. Od roku 1978 působí při lokalitě Gerasa italská[2] archeologická mise, zapojeno je Centro Ricerche Archeologiche e Scavi di Torino. V roce 2018 byly na stavbě provedeny další práce za pomoci finančního přispění amerického grantu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • The Architectural Significance of the Sanctuary of Artemis at Gerasa (anglicky)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Temple of Artemis, Jerash na anglické Wikipedii.

  1. a b KHOURI, Rami. Jerash – a frontier city of the Roman East. London and New York: Longman, 1986. ISBN 0582-78384-4. S. 105. (angličtina) 
  2. a b KHOURI, Rami. Jerash – a frontier city of the Roman East. London and New York: Longman, 1986. ISBN 0582-78384-4. S. 107. (angličtina)