Arnold (firma)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metallspielwarenfabrik K. Arnold GmbH & Co
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaGmbH & Co
Datum založení1906
Datum zániku1997
Osudvýroba převzatá společností
Hornby Hobbies Ltd.
ZakladatelKarl Arnold
SídloMühlhausen, spolková země Bavorsko, Německo
Adresa sídlaNorimberk, Německo
Charakteristika firmy
Oblast činnostihračkářský průmysl
Produktymodelová železnice
Mateřská společnostHornby
MajitelHornby
Identifikátory
Oficiální webStránky značky Arnold na stránkách Hornby International
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arnold (Metallspielwarenfabrik K. Arnold GmbH & Co) byl německý výrobce plechových hraček a později modelové železnice se skoro stoletou tradicí.

Podnik byl 4. října 1906 založen Karlem Arnoldem v Norimberku. Zpočátku vyráběl hlavně plechové hračky. Během 2. světové války byly zničeny všechny norimberské výrobní závody. Podniku zůstal jen pobočný závod v Mühlhausenu v Oberpfalzu, v kterém se po skončení války výroba obnovila.

Pozvolným poklesem odbytu plechových hraček, přešel podnik koncem 50. let na výrobu modelové železnice. V roce 1960 byly na norimberském veletrhu hraček prvně představeny modely s rozchodem kolejí 9 mm v měřítku 1:200 pod označením „Arnold Rapido 200“. Tím Arnold zakládá novou velikost velikost N označenou podle rozchodu kolejí – „neun“ (devět). Od roku 1962 byly modely „Arnold Rapido“ již zhotovovány v měřítku 1:160, které bylo v roce 1964 ustanoveno v mezinárodní normě NEM 010 pro měřítko N.

Po mnoha úspěšných letech musel Arnold roku 1995 vyhlásit platební neschopnost. Roku 1997 byl podnik převzat italskou společností Rivarossi. V roce 2001 byla výroba v Mühlhausenu zastavena, a formy pro výrobu modelů převzal závod v Itálii. Také i Rivarossi, která již převzala výrobu dalších značek jako Jouef i Lima, musela vyhlásit roku 2003 platební neschopnost. Společnost získala roku 2004 anglická společnost Hornby, která pokračovala ve výrobním programu. Hornby Railways přesunula výrobu do Číny, a od roku 2006 jsou opět modely pod původní značkou Arnold, společně s původními výrobky Jouef, Lima a Rivarossi, nabízeny pod označením Hornby International.

Arnold vyráběl téměř výhradně modely ve velikosti N. V 90. letech rozšířil nabídku o model ve velikosti TT v několika variantách.

Vedle kolejí vyráběl Arnold v omezeném množství také příslušenství v měřítku 1:160. Jednalo se především o stavby a silniční vozidla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arnold_(Unternehmen) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]