Ariaramnés

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ariaramnés
perský král
Doba vlády640590 př. n. l.
Narození7. století př. n. l.
Úmrtí7. století př. n. l.
PředchůdceTeispés
NástupceArsamés
PotomciArsamés
OtecTeispés
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ariaramnés (staropersky Arijáramna, akkadsky Ariaramna, elamsky Harrijaraumna, řecky Ἀριαράμνης) byl perský král z rodu Achaimenovců, syn Teispa a bratr Kýra I. Vládl přibližně od roku 640 př. n. l., zemřel kolem roku 590 př. n. l. Jeho jméno ve staroperštině znamená „Upokojující Árje“.

V perských državách byl Ariaramnés králem souběžně se svým bratrem Kýrem I., vládcem Anšanu,[1] ale jinak o něm není nic jistého známo. Podle Behistunského nápisu byl předkem mladší linie Achaimenovců, z níž pocházeli všichni perští králové počínaje Dareiem I.[2] Nápis z Ektaban, přisuzovaný Ariaramnovi, je pozdějším achaimenovským falzem. Jeho synem a patrně i následníkem byl Arsamés.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Viz článek Archivováno 22. 12. 2012 na Wayback Machine. na serveru Livius. Naproti tomu Rüdiger Schmitt v Encyclopaedia Iranica Archivováno 16. 6. 2011 na Wayback Machine. se domnívá, že v Anšanu a Persidě vládl Ariaramnés, zatímco Kýros spravoval oblast s centrem v Masdžed-e Solajmán v Chúzistánu, kterou ztotožňuje s klínopisně doloženým státem Parsumaš.
  2. Behistunský nápis 2.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • WIESEHÖFER, Josef. Das antike Persien. Von 550 v. Chr. bis 650 n. Chr.. München ; Zürich: Artemis und Winkler, 1993. 426 s. ISBN 3-7608-1080-2. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Teispés
Znak z doby nástupu Perský král
cca 640590
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Arsamés