Anunásik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Anunásik (hindsky अनुनासिक, anunāsika nebo चंद्रबिंदु, čandrabindu) je diakritické znaménko, používané v řadě indických písem k vyznačení určitého typu nazalizace. Přesná výslovnost se liší nejen jazyk od jazyka, ale také v závislosti na okolních hláskách ve slově.

Dévanágarí[editovat | editovat zdroj]

V písmu dévanágarí vypadá anunásik jako miska, resp. položený měsíc (čandra), ve kterém leží tečka (bindu), odtud název čandrabindu. Klade se nad slabiku, která se má vyslovit nosově.

Sanskrt[editovat | editovat zdroj]

V klasickém sanskrtu se čandrabindu/anunásik objevuje nad zdvojenou souhláskou ल्ल (lla), které se pak vyslovuje nosově. Vyskytuje se tam, kde původní -nl- bylo asimilováno kvůli sandhi.

Hindština[editovat | editovat zdroj]

Ve spisovné hindštině čandrabindu označuje nazalizaci samohlásky. Ve spojení se samohláskami zapisovanými nad souhláskou se místo něj používá anusvár. Píšeme tedy हूँ (hū̃ = hindsky jsem) a माँ (mā̃ = máma), ale में (mẽ = v), मैं (mãi = já), नहीं (nahī̃ = ne) apod. Anunásik se často nahrazuje anusvárem, lze se tedy setkat i se slovy हूं a मां, a to jak ve starých, tak v nových tiskovinách.

Nepálština[editovat | editovat zdroj]

Pro nepálštinu platí v zásadě stejná pravidla jako pro hindštinu, ale z důvodu menší ustálenosti nepálského pravopisu se setkáme s větší variabilitou a mnohá slova se objevují alternativně jak s anusvárem, tak s anunásikem.

Unicode[editovat | editovat zdroj]

Na počítačích je v Unicode anunásik reprezentován pouze jako samostatný znak (na rozdíl od českých diakritických znamének, kde existují kódy i pro všechny potřebné kombinace základních písmen s diakritikou). V logické posloupnosti znaků následuje vždy až za znakem pro nosnou souhlásku dané slabiky. Je pak na příslušném fontu a na vykreslovací knihovně, aby zařídily, že se zobrazí správný výsledný znak písmene s diakritikou. Pokud dotyčná slabika obsahuje jinou než inherentní samohlásku, píše se znak anusváru až za znakem pro samohlásku, např. ma+ā+~ = म + ा + ँ = माँ.

Na rozdíl od anusváru čandrabindu chybí v písmu gurmukhí ani v tamilském, kannadském a malajálamském písmu.

Hex Dec Název Znak
0310 0784 COMBINING CANDRABINDU ̐
0901 2305 DEVANAGARI SIGN CANDRABINDU
0981 2433 BENGALI SIGN CANDRABINDU
0A81 2689 GUJARATI SIGN CANDRABINDU
0B01 2817 ORIYA SIGN CANDRABINDU
0C01 3073 TELUGU SIGN CANDRABINDU

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]