Anton Heida

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anton Heida
Narození1878
Praha
Úmrtí20. století
Povolánísportovní gymnasta
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato LOH 1904 víceboj družstev
zlato LOH 1904 sdružená soutěž
zlato LOH 1904 hrazda
zlato LOH 1904 kůň našíř
zlato LOH 1904 přeskok
stříbro LOH 1904 bradla

Anton Heida (*1878 - datum úmrtí neznámo), byl americký gymnasta údajně českého původu, který se stal ziskem pěti zlatých a jedné stříbrné medaile nejlepším sportovcem 3. letních olympijských her v Saint Louis. Protože olympijské soutěže v gymnastice byly zároveň mezinárodními přebory USA, znamenaly pro něho tyto olympijské tituly zároveň tituly národního mistra. Předtím byl roku 1902 národním přeborníkem v přeskoku.

Heida na 3. olympijských hrách v Saint Louis[editovat | editovat zdroj]

Víceboj jednotlivců[editovat | editovat zdroj]

Zřejmě vzhledem k zařazení atletických disciplín (viz víceboj družstev) neměl Heida v této disciplíně šanci na výraznější umístění a skončil na 12. místě.

Gymnastický trojboj[editovat | editovat zdroj]

Z disciplín ve víceboji jednotlivců se vyčlenila cvičení na hrazdě, na bradlech a na přeskoku, bodový součet dal pořadí v gymnastickém trojboji. Heida byl gymnastickým specialistou, ale v konkurenci 119 závodníků ze 4 zemí skončil až na 12. místě.

Víceboj družstev[editovat | editovat zdroj]

Soutěž ve víceboji družstev se skládala z hrazdy, bradel, přeskoku, přeskoku koně našíř, běhu na 100 yardů a vrhu koulí. Účastnilo se pravděpodobně 13 družstev pouze z USA (údaje o počtu družstev se různí). Sportovci závodili individuálně a pro tým se počítaly body nejlepších šesti. Anton Heida byl členem vítězného družstva Turngemeinde Philadelphia. Pro zlatý tým dále bodovali Julius Lenhart, Philipp Kassel, Max Hess, Ernst Reckweg a John Grieb. Na 2. místě skončil tým New York Turnverein, na 3. místě Central Turnverein.

Sdružená soutěž[editovat | editovat zdroj]

Disciplínu uvádí Karel Procházka jako gymnastický sedmiboj (kromě dále uváděných disciplín ještě kruhy, cvičení s kuželi a šplh), prokazatelně se cvičilo na hrazdě, bradlech, koni našíř a v přeskoku. Soutěžilo pravděpodobně pouze pět Američanů. Body v jednotlivých nářadích se sčítaly. Za Heidou skončili George Eyser a William Merz.

Bradla[editovat | editovat zdroj]

Na bradlech získal Heida svoji jedinou stříbrnou medaili. Porazil ho George Eyser, třetí skončil John Duha. Celkem závodilo pět cvičenců, všichni byli z USA.

Hrazda[editovat | editovat zdroj]

Soutěže na hrazdě se účastnilo pět cvičenců z USA. Heida se o zlatou medaili dělil s Edwardem Hennigem, třetí byl George Eyser.

Přeskok[editovat | editovat zdroj]

Soutěže v přeskoku se účastnilo pět cvičenců z USA. Heida se o prvenství dělil s George Eyserem, třetí byl William Merz.

Kůň našíř[editovat | editovat zdroj]

Také soutěže ve cvičení na koni našíř se účastnilo pět cvičenců z USA. Heida zvítězil před George Eyserem a Williamem Merzem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]