Přeskočit na obsah

Antonín Přichystal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonín Přichystal
Chybí svobodný obrázek.

Antonín Přichystal (23. června 1950, Lutín-část Třebčín) je český geolog, petroarcheolog a vysokoškolský pedagog, profesor Ústavu geologických věd na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Specializuje se na vulkanismus, regionální geologii a výzkum kamenných surovin používaných v pravěku a raném středověku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování Střední průmyslové školy chemické v Přerově (1965–1969) studoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (1969–1974, nyní Masarykova univerzita), studium ukončil obhajobou diplomové práce "Mineralogicko-chemické studium nerostných asociací na lokalitě Bučník, Komňa u Bojkovic" (vedoucí práce prof. B. Fojt). Následoval roční studijní pobyt na Katedře mineralogie a petrografie PřF UJEP a obhájení rigorosní práce "Mineralogicko-chemické studium sfaleritu, galenitu a arzenopyritu z rudních výskytů ve Slezsku a na severní Moravě" (Brno 1975, titul RNDr.). Po průběhu vojenské základní služby nastoupil do brněnské pobočky Ústředního ústavu geologického v Praze (dnes Česká geologická služba), kde studoval paleozoický vulkanismus v Jeseníkách a jeho souvislost se zrudněním. Postgraduální studium v letech 1980–1985 se uskutečnilo na Katedře petrologie PřF Univerzity Karlovy pod vedením prof. F. Fediuka a bylo ukončeno obhajobou kandidátské disertační práce "Spilit-keratofyrový vulkanismus šternbersko-hornobenešovského pruhu v Nízkém Jeseníku" (Praha 1985, CSc.). V roce 1985 rovněž absolvoval Letní školu o vulkanismu a geotermální energii na Université de la Réunion v Saint Denis, ostrov Réunion, zámořský department Francie v Indickém oceáně.

Po přechodu na brněnskou univerzitu (1987) byl jmenován v roce 1990 docentem v oboru geologie, habilitační práci "Devonský až permský vulkanismus ve východní části Českého masívu" obhájil v roce 1995. Po profesorském řízení na Masarykově univerzitě v Brně byl jmenován profesorem pro obor geologie v roce 1998. Titul DSc. obdržel v roce 2011 od Akademie věd České republiky v Praze v oboru historické vědy - archeologie za práci "Kamenné suroviny v pravěku východní části střední Evropy".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kdo je kdo v České republice na přelomu 20. století. Agentura Kdo je kdo, Praha 1998.
  • Kukal, Zdeněk: Geologové České geologické služby 1919-2001. Česká geologická služba, Praha 2002.
  • Sklenář, Karel: Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů, Praha 2005.
  • Lisá, Lenka: Zdravice k životnímu jubileu prof. RNDr. Antonína Přichystala, DSc. Studia archaeologica Brunensia No. 1, Brno 2020.
  • Dějiny psané přírodovědci. Vývoj vědních oborů na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Masarykova univerzita, Brno 2022.