Anis (geologie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sedimenty z období věku anis v Evropě.

Anis je geologický věk spadající do období středního triasu (počátek druhohorní éry). Je datován do doby před 247,2 až 242 miliony let. Tomuto věku předchází věk Olenek a je následován věkem Ladin.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

V průběhu tohoto období se světové ekosystémy stále „vzpamatovávaly“ z katastrofy na konci permu, která se odehrála před 252 miliony let a byla nejvíce drastickým masovým vymíráním v dějinách života na Zemi.[2] Všechny kontinenty byly tehdy ještě spojeny v jediný superkontinent Pangeu a pevninským ekosystémům dominovali plazi, především již zástupci skupiny Archosauromorpha. Velmi četní ale byli také obojživelníci ze skupiny Temnospondyli a plazi z kladů Ichthyopterygia, Sauropterygia, Therapsida a další.

Patrně v této době se objevují také první praví dinosauři, ačkoliv fosilní kosterní pozůstatky takto starých zástupců skupiny dosud objeveny nebyly. Jejich blízkými příbuznými byly nicméně rody Asilisaurus a Nyasasaurus, objevení na území Tanzanie a žijící zhruba před 246 až 242 miliony let.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Grǎdinaru, E.; Orchard, M.J.; Nicora, A.; Gallet, Y.; Besse, J.; Krystyn, L.; Sobolev, E.S.; Atudorei, N.-V.; Ivanova, D. (2007). The Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP) for the base of the Anisian Stage: Deşli Caira Hill, North Dobrogea, Romania. Albertiana. 36: 54–71.
  2. Widmann, Philipp; Bucher, Hugo; Leu, Marc; Vennemann, Torsten; Bagherpour, Borhan; Schneebeli-Hermann, Elke; Goudemand, Nicolas; Schaltegger, Urs (2020). "Dynamics of the Largest Carbon Isotope Excursion During the Early Triassic Biotic Recovery". Frontiers in Earth Science. 8 (196): 1–16.
  3. SOCHA, Vladimír. Kdo byl prvním dinosaurem?. OSEL.cz [online]. 10. července 2020. Dostupné online.  (česky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]