Android x86

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Android-x86
Rodina OSAndroid
Aktuální verze8.1-r6 /
Podporované platformyx86
Typ jádramonolitické (Linux)
Licenceotevřený software
Stavve vývoji
Oficiální webhttps://www.android-x86.org/

Android-x86 je v informatice neoficiální způsob portace mobilního operačního systému Android na zařízení s procesory AMD a Intel x86. Hlavním cílem tohoto open-source projektu je spuštění aplikací, her a aplikací určených pro mobilní zařízení s Androidem na klasickém stolním počítači (platforma x86).

Celý projekt začal snahou upravit zdrojový kód Androidu tak, aby ho bylo možné spustit na zařízeních s platformou x86, která zahrnuje i netbooky, tablety a další.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Tento operační systém je založen na AOSP (Android Open Source Project) s několika modifikacemi a vylepšeními. Některé komponenty jsou vyvinuty tak, aby mohly fungovat i na PC zařízení. V případě, že jsou detekována podporovaná GPU (například Intel GMA, Radeony od AMD, nebo chipsety od Nvidie), systém nabídne hardwarovou akceleraci za pomoci Open GL ES. V případě, že GPU není podporované, běží systém v neakcelerovaném režimu za využití softwarového renderování.

K dispozici jsou obrazy ISO, které umožňují (stejně jako klasické distribuce Linuxu) spuštění z Live USB nebo instalaci na pevný disk.

Android-IA[editovat | editovat zdroj]

Podobný projekt, založený pod křídly společnosti Intel nese název Android - IA. Běží na novějších zařízeních s UEFI.

Remix OS[editovat | editovat zdroj]

Remix OS je open-source operační systém od Jide Technologies založený na Android-x86 určený pro standardní PC. Na vývoji se podílí i Chih-Wei Huang hlavní vývojář Android-x86. Beta verze tohoto systému byla představena v březnu 2016.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Android-x86 na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]