Anboto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amboto

Vrchol1 333 m
Prominence734 m
Poloha
StátŠpanělsko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anboto je hora ve Španělsku. Nachází se v pohoří Urkiola nedaleko města Atxondo v provincii Bizkaia. Je vysoká 1 331 m n. m. a má prominenci 734 m. Je dominantou regionu Durangaldea, sedlo Zabalandi ji odděluje od sousední hory Ipizte. V baskičtině se nazývá Anboto a ve španělštině Amboto.

Hora je tvořena šedým vápencem a nacházejí se zde četné zkameněliny prehistorických korálů.[1] Ve vápenci vznikly četné jeskyně a bizarní útvary, jako je skalní okno Bentanetan. Příkrá severní stěna přesahuje tisíc metrů, z jižní strany vedou na vrchol značené turistické stezky, jejichž výchozími body jsou Aramaio a Otxandio. U cesty na horu v nadmořské výšce 730 m byla postavena kaple zasvěcená Antonínovi Paduánskému.[2] Na vrcholu se nachází geodetický bod. Výstup je nebezpečný vzhledem k proměnlivému počasí, došlo zde i ke smrtelným úrazům. Každoročně se koná extrémní závod Anboto kilometro bertikala.

V okolí hory byl roku 1989 zřízen přírodní park Urkiola o rozloze 59,5 km². Oblast je také nazývána „malé Švýcarsko“, v minulosti se zde těžila železná ruda.[3]

Anboto hraje významnou roli v baskické mytologii. Jeskyně Mariren koba, která se nachází na východním svahu hory v nadmořské výšce 1150 m, je podle pověsti sídlem bohyně Mari, zvané také Paní z Anbota.[4] S předkřesťanskými kulty jsou spojeny příběhy o čarodějnicích sorgin, které se zde skrývaly před inkvizicí. Bojovnice hnutí Euskadi Ta Askatasuna María Soledad Iparraguirre používala podle hory pseudonym Anboto.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. El Correo Dostupné online
  2. Maspormenos Dostupné online Archivováno 22. 4. 2021 na Wayback Machine.
  3. El Diario Vasco Dostupné online
  4. Atrochando Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]