Amesbury

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amesbury
Amesbury, kostel P. Marie a sv. Melora
Amesbury, kostel P. Marie a sv. Melora
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
HrabstvíWiltshire
Amesbury
Amesbury
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel8 907 (2001)
Správa
Oficiální webwww.amesburytowncouncil.gov.uk
Telefonní předvolba01980
PSČSP4
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amesbury [ejmzberi] je městečko v jihozápadní Anglii, na řece Avoně, asi 13 km S od Salisbury a asi 50 km SZ od Southamptonu. Proslavilo se archeologickými vykopávkami a hlavně blízkostí Stonehenge, které leží asi 3 km západně od Amesbury.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Amesbury byl brod přes řeku Avonu. V sousedním Durringtonu byla objevena neolitická vesnice a v okolí mnoho památek z rané doby bronzové (podobně jako Stonehhenge). Je zde velká tvrz z doby železné, anglo-římské pohřebiště a další doklady stálého osídlení. Ještě před invazí Sasů v 6. století zde patrně byl klášter, který roku 979 obnovili benediktini a roku 1177 zrušil Jindřich II. Roku 1291 byla ve zdejším kostele pohřbena královna Eleonora Provensálská.

Archeologie[editovat | editovat zdroj]

Kromě světoznámého Stonehenge byl v blízkosti Amesbury roku 2003 objeven hrob „lučištníka z Amesbury“ (také „krále ze Stonehenge“) - patrně významného muže, který zemřel kolem roku 2300 př. n. l. Hrob obsahoval velké množství pazourkových hrotů, několik měděných nožů a zlaté šperky.

Společný hrob „lučištníků z Boscombe“ přibližně z téže doby obsahoval kostry tří mužů, mladíka a tří dětí, patrně příbuzných. Také v tomto hrobě bylo mnoho šípových hrotů a bronzových nádob.

Odkaz v umění[editovat | editovat zdroj]

Do městečka je situován děj písně Čarodějnice z Amesbury od české folkové skupiny Asonance. Text písně pojednává o čarodějnických procesech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]