American Academy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

American Academy je síť soukromých mezinárodních škol v Praze, Brně, Bratislavě a Záhřebu pro studenty základních a středních škol.[1] Zřizovatelem škol sítě American Academy je Ondřej Kania.

American Academy čerpá z amerického vzdělávacího systému, školní rok je na školách rozdělený na tři trimestry. Studenti mají možnost si sami zvolit, jakým předmětům se chtějí věnovat,[1] podmínkou je, že za předměty nasbírají dostatečný počet kreditů.

Absolvent American Academy získává high school diploma, což je ekvivalent české maturity, se kterým je možné se ucházet o studium na zahraničních univerzitách.[2] V kontextu studia na vysokých školách nabízí American Academy svým studentům pomoc s přijímacími zkoušky na americké univerzity.

Školy[editovat | editovat zdroj]

Jako první se studentům, kteří měli zájem o výuku v anglickém jazyce, otevřela American Academy in Prague, a to v roce 2017. V roce 2021 se škola, která byla původně pro studenty druhého stupně a středoškoláky, rozšířila i o základní školu. American Academy in Prague studentům navíc poskytuje i STEM program zaměřený na přírodní vědy, technologie nebo IT.

V roce 2018 se síť American Academy rozšířila o pobočku v Brně[1], která je taktéž otevřena pro studenty základních a středních škol. Roku 2019 se ke dvěma českým školám přidala slovenská pobočka v Bratislavě. V roce 2021 se pak v Chorvatsku otevřela American Academy in Zagreb, která je určená středoškolákům a mimo jiné jim nabízí i technologický STEM program.

Tematická výuka[editovat | editovat zdroj]

Každý trimestr na American Academy je zakončený tematickým týdnem (Theme Week), během kterého studenti aplikují v praxi teoretické znalosti získané během studia.[2] Hlavní motiv tematického týdne bývá inspirován aktuálními událostmi i zájmy samotných studentů.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c V Brně vznikne škola amerického střihu, studenti v ní budou i po večerech. iDNES.cz [online]. 2018-02-05 [cit. 2018-05-23]. Dostupné online. 
  2. a b HRÍB, Štefan. .pod lampou: Má 24 rokov, kúpil gymnázium a chce zmeniť školstvo. .týždeň - iný pohľad na spoločnosť [online]. [cit. 2018-05-23]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. V Praze otevřeli první americkou střední školu: Školné bude 240 000 za rok!. Blesk.cz. Dostupné online [cit. 2018-05-23]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]