Amélie van Assche

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amélie van Assche
Narození1804
neznámé
ZeměBelgie
Povolánídvorní malířka belgické královny
PříbuzníHenri van Assche, strýc
Isabelle Catherine van Assche, sestra
Významná dílaPortrét Leopolda I.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Amélie van Assche (1804 – ?) byla belgická malířka. Narodila se v roce 1804 a byla dcerou Henriho Jeana van Assche. Její sestra, Isabelle Catherine van Assche, krajinářka, se učila malovat u svého strýce Henriho Van Asscheho. První učitelé Amélie byli slečna F. Lagareninová a D'Antissier. Později odešla do Paříže, kde strávila nějaký čas. Na počátku 19. století bylo v oblibě „umění miniatury“, které vypěstovali či kultivovali - jak bylo v té době vyjádřeno - Hortense van Baerlen, Marie-Josèphe Dargent a také Amélie van Assche.[1] Amélie prvně vystavovala v Gentu v roce 1820 a v Bruselu v roce 1821. Malovala akvarely a pastely. Svými miniaturami se zúčastňovala různých výstav v Bruselu v letech 1830 až 1848 a v Gentu v letech 1835 až 1838. Její portréty jsou považovány za velmi přesné a jsou obdivovány pro techniku kresby. Portrét Leopolda I., který namalovala v roce 1839, jí otevřel cestu ke dvoru a Amélie se stala portrétistkou a dvorní malířkou belgické královny Luisy Marie Orleánské.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amélie van Assche na anglické Wikipedii.

  1. SPARROW, Walter Shaw. Women Painters of the World: From the Time of Caterina Vigri, 1413-1463, to Rosa Bonheur and the Present Day. [s.l.]: Hodder & Stoughton, 1905. Dostupné online. S. 255. 
  2. WATERS, Clara Erskine Clement. Women in the Fine Arts: From the Seventh Century B.C. to the Twentieth Century A.D.. Public domain. vyd. [s.l.]: Houghton, Mifflin, 1904. Dostupné online. S. 22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Amélie van Assche na Wikimedia Commons
  • C. E. C. Waters' "Women in the Fine Arts: From the Seventh Century B.C. to the Twentieth Century A.D." (1904)