Alpbach (přítok Innu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alpbach
Základní informace
Délka toku11,4 km
Plocha povodí81,5 km²
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alpbach (dříve a nyní zřídka Alpbacher Ache[1]) je pravostranný přítok řeky Inn v Kitzbühelských Alpách v Tyrolsku.

Alpbach vzniká soutokem Lueger Bach (též Alpbacher Ache[2]) a Greiter Bach v Inneralpbachu. Osm kilometrů dlouhý Lueger Bach pramení v Steinbergalmu pod Torkopfem (2116 m n. m.) ve výšce 1756 m n. m. Greiter Bach pramení pod Standkopfem (2241 m n. m.) v nadmořské výšce 1867 m a má délku 5,4 km. Alpbach je dlouhý 11,4 km, s nejdelším pramenným tokem Lueger Bach je dlouhý 19,4 km a překonává výškový rozdíl 1241 m.

Po stoku obou pramenných toků teče Alpbach severním až severozápadním směrem údolím Alpbachtal pod obcí Alpbach. Před vstupem do údolí Inntalu proráží v hluboké rokli stěnu schwazského dolomitu a několik zón triasových vápenců a slínovců.[3] V Brixleggu se zprava vlévá do Innu.

Nejvýznamnějšími přítoky jsou Dorferbach u Alpbachu, Silberbergbach u Reithu a Zimmermoosbach u Mehrnu, které přitékají zprava.

Povodí Alpbachu má rozlohu 81,5 km² a jeho nejvyšším bodem je vrch Große Galtenberg (2424 m n. m.).

Zatímco Greiter Bach a horní tok Lueger Bach jsou v přirozeném nebo téměř přirozeném stavu, celý tok Alpbachu je zanesený nebo nepřirozený.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alpbach (Inn) na německé Wikipedii.

  1. STAFFLER, Johann Jacob. Tirol und Vorarlberg, statistisch und topographisch, mit geschichtlichen Bemerkungen .... [s.l.]: Rauch 994 s. Dostupné online. (německy) Google-Books-ID: TYllAAAAcAAJ. 
  2. Austrian Map. maps.bev.gv.at [online]. [cit. 2023-06-23]. Dostupné online. 
  3. BRÜCKNER, Eduard; COMMISSION INTERNATIONALE DES GLACIERS. [FROM OLD CATALOG]. Zeitschrift für Gletscherkunde, für Eiszeitforschung und Geschichte des Klimas. [s.l.]: Berlin [etc.] Gebr. Borntraeger 403 s. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]