Aliki Diplaraku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aliki Diplarakou)
Aliki Diplarakuová
Narození28. srpna 1912
Athény
Úmrtí30. října 2002 (ve věku 90 let)
Povolánímodelka a účastnice soutěže krásy
ChoťPaul-Louis Weiller (od 1932)[1]
Sir John Russell (od 1945)[1]
DětiPaul-Annick Weiller[2]
Georgiana Russell[2]
Alexander Charles Thomas Wriothesley Russell[2]
RodičeGeorge Diplarakos[2] a Elena Nicolessis[3]
PříbuzníBeatrice Weillerová[2], Sibilla Lucemburská[2], Paul Weiller[2], Laura Weillerová[2], Cosima Weillerová[2] a Domitilla Weillerová[2] (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aliki Diplaraku (řecky Αλίκη Διπλαράκου; 28. srpna 1912, Athény30. října 2002) byla řecká modelka a herečka. V roce 1929 byla zvolena řeckou královnou krásy a v roce 1930 vyhrála v Paříži jako první zástupkyně své země soutěž Miss Europe. Zúčastnila se také světové soutěže v Rio de Janeiro, kde skončila na druhém místě. Byla představitelkou vzdělané a emancipované ženy své doby: cestovala po světě, hovořila plynně řecky, anglicky, francouzsky a italsky, přednášela o antické kultuře a hrála divadlo. Proslavila se tím, že se pokusila v mužském přestrojení proniknout na posvátnou horu Athos, kam je ženám vstup zakázán.

Její rodina žila v Athénách, ale pocházela z poloostrova Mani. Její sestra se provdala za syna spisovatele Paula Claudela. Aliki byla provdaná dvakrát: jejím prvním manželem byl Paul-Louis Weiller, francouzské letecké eso za první světové války a šéf továrny Gnome et Rhône, po rozvodu s ním se roku 1945 provdala za britského diplomata Johna Wriothesleyho Russela. Její vnučkou je princezna Sibilla Lucemburská.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c d e f g h i j Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]