Alexandra Garmažapovová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandra Garmažapovová

Narození7. dubna 1989 (35 let)
Khoytobeye
Alma materGraduate School of Journalism and Mass Communication
Profesenovinářka
OceněníZlaté pero Ruska
CommonsAlexandra Garmazhapova
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandra Cyrenovna Garmažapovová (rusky Алекса́ндра Цыре́новна Гармажа́пова, * 7. dubna 1989 Chojtobeje, Burjatská autonomní sovětská socialistická republika) je ruská novinářka a lidskoprávní aktivistka burjatského původu.

Vyrůstala v Petrohradě, kde vystudovala žurnalistiku na Petrohradské státní univerzitě. Pracovala pro média jako Fontanka.ru, Novaja gazeta a Echo Moskvy. V roce 2011 získala cenu Zlaté pero, udělovanou Svazem ruských novinářů. Publikovala investigativní články o fungování ruských trollích farem a o nasazení burjatských vojáků ve válce na Ukrajině.

Působila ve straně Jabloko. V březnu 2022 založila Nadaci Svobodné Burjatsko.[1] V listopadu téhož roku byla zařazena na seznam zahraničních agentů. V únoru 2023 po ní ruské úřady vyhlásily pátrání. Na svém facebookovém účtu Garmažapovová uvádí, že žije v Praze.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Burjati na Ukrajině válčit nechtějí, říká šéfka tamního webu. Rusko ho blokuje. iDNES.cz [online]. 2022-07-14 [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. 
  2. Rusko zařadilo na seznam nejhledanějších osob novinářku žijící v Praze - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz [online]. [cit. 2023-02-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]