Alexandr Nikolajevič Machetov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Alexandr Nikolajevič Machetov
Jerej a mučedník
Narození1868
Jurjuzaň-Ivanovskij zavod, Ruské impérium
Úmrtí1918
Permská gubernie, Ruská sovětská federativní socialistická republika
Svátek7. červen
(20. červen) gregoriánský kalendář
Svatořečen20. srpna 2000
Ruská pravoslavná církev
Uctíván církvemiRuská pravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Svatý Alexandr Nikolajevič Machetov (1868, Jurjuzaň-Ivanovskij zavod1918) byl ruský jerej ruské pravoslavné církve a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1868 Jurjuzaň-Ivanovskym závodu v Zlatoustovském ujezdu Ufimské gubernie (dnes město Jurjuzaň v Čeljabinské oblasti) v rolnické rodině.

Roku 1887 dokončil studium na Blagověščenském učitelském učilišti a byl ustanoven učitelem a učitelem Zákona Božího v Sepyčevském zemském učilišti v Ochanském ujezdu Permské gubernie. Roku 1888 byl převeden do Speškovského zemského učiliště a roku 1890 do Šlykovského zemského učiliště.

Dne 26. listopadu 1894 byl rukopoložen na diakona a ustanoven do sirotčinského chrámu svatého archanděla Michaela ve městě Kungur a stal se také učitelem první třídy sirotčince.

Roku 1900 byl převeden do Novo-Usolského chrámu Proměnění Páně a stal se učitelem místní farní školy.

Dne 8. června 1901 složil zkoušky pro přijetí kněžství a 2. června 1902 byl rukopoložen na jereje. Byl ustanoven do chrámu Svaté Trojice ve vesnici Ljonva v Solikamském ujezdu (nyní součást města Berezniki v Permském kraji). Zde se stal učitelem Zákona Božího na ženském učilišti.

V letech 1912-1914 byl členem rady blahočiní.

Na podzim roku 1918 byl zatčen bolševiky; jeho levou ruku mu přibili a do pravé mu dali kříž, nakonec ho bodali bajonety a zastřelili.

Kanonizace[editovat | editovat zdroj]

Dne 20. srpna 2000 ho Ruská pravoslavná církev svatořečila jako mučedníka a byl zařazen mezi Sbor všech novomučedníků a vyznavačů ruských.

Jeho svátek je připomínán 20. června (7. června – juliánský kalendář).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]