Alaninový cyklus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alaninový-glukózový cyklus)
Alaninový cyklus

Alaninový cyklus, nebo také alaninový-glukózový cyklus je vzájemná přeměna alaninu a pyruvátu ve svalu a játrech spojená s glukoneogenezí a proteolýzou. Alaninový cyklus slouží k transportu amoniaku ze svalů (vzniklého např. degradací aminokyselin) do jater a ke glukoneogenezi. Alaninový cyklus je obdobou Coriho cyklu, nicméně je ještě méně energeticky výhodný, protože se započítává spotřeba energie na syntézu močoviny.

Průběh alaninového cyklu[editovat | editovat zdroj]

ve svalech[editovat | editovat zdroj]

Chemické přeměny při alaninovém cyklu

Ve svalech dochází k degradaci proteinů a z nich uvolněných aminokyselin. Většina těchto aminokyselin může sloužit jako prekurzor pro syntézu glukózy v procesu glukoneogeneze (což jsou všechny kromě leucinu a lysinu) nebo mohou být degradovány. Prvním krokem je jejich transaminace, přičemž příjemce aminoskupiny může být kromě 2-oxoglutarátu a oxalacetátu také pyruvát. Právě transaminace pyruvátu dává vzniknout deaminovaným 2-oxokyselinám a L-alaninu. 2-oxokyseliny jsou dále odbourávány, přičemž většina z nich je schopná dát vzniknout zase pyruvátu. L-alanin je pak krví dopravován do jater.

v játrech[editovat | editovat zdroj]

V játrech dochází ke klasické transaminaci L-alaninu pomocí 2-oxoglutarátu za vzniku pyruvátu a L-glutamátu. Pyruvát pak může sloužit k výstavbě glukózy a L-glutamát k syntéze močoviny v močovinovém cyklu. Díky alaninovému cyklu jsou svaly schopné nepřímo glukoneogeneze, aniž by měly příslušné enzymatické vybavení. Během potřeby (např. hladovění) rozkladem svých proteinů a zpracováním uvolněných aminokyselin přispívají díky alaninovému cyklu k zásobení těla glukózou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Voet D., Voet JG, Pratt CW, "Fundamentals of biochemistry, life at molecular level" 2nd edition, 2006 John Wiley and Sons (Asia) Pte Ltd, ISBN 0-471-74268-6
  • MURRAY, Robert K., et al. Harperova biochemie. Z angl. 23. vyd. přel. Lenka Fialová et. al. 4. vyd. v ČR. Praha: H & H, 2002. ix, 872 s. ISBN 80-7319-013-3.
  • Fox IS,"Human physiology", 5th edition (1996), The McGraw-Hill Companies, Inc, ISBN 0697209857

Související články[editovat | editovat zdroj]