Alžběta z Nevers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alžběta z Nevers
klevská vévodkyně
Portrét
Narozenípřed 24. srpnem 1439
Nevers
Úmrtí21. června 1483
Sňatek22. dubna 1455
ManželJan I. Klevský
PotomciJan II. Klevský
Adolf Klevský
Engelbert z Nevers
Dětřich Klevský
Marie Klevská
Filip Klevský
DynastieBurgundská větev rodu Valois
OtecJan Burgundský
MatkaJacqueline d'Ailly
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alžběta z Nevers (po 24. srpnu 1439,? Nevers21. června 1483) byla od roku 1455 sňatkem klevská vévodkyně. Byla pramáti rodu Cleves-Nevers a klevské linie hrabat a vévodů z Nevers. Protože území bylo součástí jejího dědictví, připadlo po její smrti jejímu synovi Engelbertovi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Alžběta se narodila jako nejstarší potomek Jana II., hraběte z Étampes, Nevers, Rethelu a Eu, a jeho první manželky Jacqueline d'Ailly. Protože její mladší bratr zemřel jako pětiletý a otec dalšího syna neměl, byla jmenována dědičkou hrabství Nevers a Eu.

22. dubna 1455 se v Bruggách provdala za svého šestatřicetiletého vzdáleného bratrance, vévodu Jana I. Klevského. Po sňatku jeho rodičů, Marie Burgundské a Adolfa I., se jednalo o druhý svazek mezi burgundskou dynastií a rodem La Marck. Tyto sňatky udělaly z Klevského vévodství na dalších 100 let jakousi burgundskou přístavbu, což se projevilo především v kulturním životě. Dvorský život, ale i správní postup na území klevského vévody stále více následovaly burgundského příkladu.

Po smrti Adolfa z Egmondu, vévody z Geldernu, si jeho vévodství nárokovala jak jeho sestra Kateřina, tak císař Maxmilián I. Císařův nárok byl založen na jeho manželství s Marií Burgundskou. Když Alžbětin manžel odjel do Geldernu podpořit císařův nárok, vedla během jeho nepřítomnosti vládu v Klevsku.

Alžběta zemřela ještě před svým otcem 21. června 1483. Její nároky na hrabství Nevers a Eu zdědil její třetí syn Engelbert, který založil rodovou linii Cleves-Nevers. Alžběta byla pohřbena v kolegiátním kostele sv. Marie v Klevsku, kde sdílela hrobku se svým manželem, který zemřel dva roky před ní. Hrobka je pokryta rytými a zlacenými měděnými deskami. Horní deska, kterou objednal Karel z Egmondu, zobrazuje oba zesnulé a je jedním z mála vyobrazení Alžběty. Hrobka je považována za jeden z nejvýznamnějších artefaktů svého druhu.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Za dvacet šest let manželství Alžběta porodila šest dětí:

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elizabeth of Nevers na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Klevská vévodkyně
Předchůdce:
Marie Burgundská
14551481
Alžběta z Nevers
Nástupce:
Matylda Hesenská