Aaron Kosminski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aaron Kosminski
Narození11. září 1865
Kłodawa
Úmrtí24. března 1919 (ve věku 53 let)
Londýn
Příčina úmrtígangréna
Povoláníholič
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aaron Kosminski (1865 Kłodawa – 1919 Londýn) byl psychicky nemocný Žid, povoláním holič, pocházející z Polska.

V roce 2019 byl pomocí DNA usvědčený jako vrah z Londýna, znám jako Jack Rozparovač. Za svého života ho ale nikdo nikdy nechytil, ačkoliv byl jedním z podezřelých.

Život[editovat | editovat zdroj]

Kosminski byl polský Žid , který emigroval z Polska do Anglie v 80. letech 19. století. Pracoval jako holič ve Whitechapel v East Endu v Londýně , kde byla v roce 1888 spáchána série vražd připisovaných neidentifikované postavě přezdívané Jack Rozparovač. Od roku 1891 byl Kosminski institucionalizován poté, co ohrožoval svou sestru nožem. Nejprve byl držen v blázinci Colney Hatch a poté převezen do azylu v Leavesden.

Policejní úředníci z doby vražd jmenovali jednoho ze svých podezřelých jako „Kosminski“ (křestní jméno nebylo uvedeno) a popsali ho jako polského Žida v blázinci. Téměř století po konečné vraždě byl podezřelý „Kosminski“ identifikován jako Aaron Kosminski, ale existovalo jen málo důkazů, které by ho spojovaly s „Kosminskim“, který byl podezřelý z vražd, navíc data jejich smrti se liší. Je možné, že Kosminski byl zaměněn s jiným polským Židem stejného věku jménem Aaron nebo David Cohen (pravé jméno možná Nathan Kaminsky), který byl násilným pacientem v Colney Hatch Asylum.

V září 2014 spisovatel Russell Edwards v knize Naming Jack the Ripper tvrdil, že dokázal Kosminského vinu. V roce 2007 si koupil šátek, o kterém se domníval, že byl zanechán na místě vraždy, a dal ho biochemiku Jarimu Louhelainenovi, aby otestoval DNA. Recenzovaný článek o analýze DNA byl publikován v Journal of Forensic Sciences v roce 2019. Vědci z Innsbruck Medical University však kritizovali dokument a jeho závěry a poukázali na řadu chyb a domněnek.