Aardman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aardman Animations)
Centrála Aardman Animations v Bristolu, Velká Británie

Aardman Animations, Ltd., známé také jako Aardman Studios, je studio animovaného filmu v Bristolu ve Velké Británii. Bylo založeno roku 1976 a jeho zakladateli jsou Peter Lord a David Sproxton, bývalí spolužáci ze střední školy. První úspěchy zaznamenali s pásmem krátkých příběhů The amazing adventures of Morph. V roce 1985 se stal stálým členem studia Nick Park, autor úspěšných filmů s Wallacem a Gromitem a Slepičího úletu.

Uměleckým principem aardmanovců je dopředu nahraný rozhovor, dialog nebo monolog, získaný v reálném prostředí, zpravidla jako spontánní zvukový záznam, který se potom stává součástí celkové choreografie záběru, včetně výtvarného a pohybového řešení postav a prostředí. Některé filmy proto přijala část kritiky jako „rozhlasovou reportáž ilustrovanou figurkami“. Ve filmu Pohodlíčko (Mezi námi zvířaty, 1989) fázované „clay animation“ zvířata v ZOO s hlubokou vážností diskutují o svých problémech. Zábavnost a invenčnost přístupu oceníme tehdy, když si uvědomíme, že jde o dopředu nahrané dialogy z úplně jiného prostředí. Tento film režiséra Nicka Parka získal v roce 1990 Oscara za nejlepší krátkou metráž.

Jde o světově uznávané studio, jehož projekty jsou oceňovány nejen kritikou, ale i diváky. Příkladem může být klip k písni Petera Gabriela Sledgehammer, který v roce 1987 obdržel četná ocenění a devět z deseti nominací proměnil (MTV Video Music Awards).

Z tvorby[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]