AVIA City

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

AVIA City je plánovaný developerský projekt na místě bývalé AVIE na pomezí pražských Letňan a Čakovic. V současné době je brownfieldový areál AVIA o velikosti 66 hektarů zastavěn industriálními halami, sloužícími částečně jako skladové prostory.[1]

Vstupní Brána do AVIA Letňany

Cílem revitalizace brownfieldu je postupná proměna industriálního území do podoby městské čtvrti s přirozeně smíšeným funkčním využitím. Čtvrti, kde se bydlí i pracuje, kde dojde k prolnutí bydlení, občanské vybavenosti s funkcemi komerčními v podobě drobných provozoven, ateliérů, nerušící výroby, kanceláří a výzkumu a funkcemi rekreačními v podobě parků a sportovně-rekreačních ploch.

Popis projektu[editovat | editovat zdroj]

Projekt zahrnuje výstavbu bytů, kanceláří s sportovišť, ale počítá i s 8,5 ha zeleně, několika mateřskými a základními školami, rozšířením infrastruktury v Letňanech a Čakovicích včetně parkovacích míst, posílením hromadné dopravy a vybudováním prostorů pro služby. Ve spolupráci s hlavním městem Prahou a městskými částmi chce revitalizovat čakovické vlakové nádraží, prodloužit metro a tramvajovou trasu.

AVIA Letňany
Jedna z chátrajících budov areálu AVIA v Letňanech[2]

Za projektem stojí investiční skupina Odien, která 66 hektarový pozemek v Letňanech vlastní od roku 2004. Tento pozemek je jedním z největších brownfieldů v Praze a Odien pracuje na návrzích revitalizace od roku 2007.[3] Na projektu spolupracuje Odien s architektonickým studiem Jakub Cigler Architekti, působícím na trhu od roku 2001.[4]

AVIA Letňany
Rozsáhlé prostory areálu AVIA

Fáze[editovat | editovat zdroj]

Výstavba je rozdělena do čtyř fází tak, aby nenarušovala život obyvatel Letňan a Čakovic.

V první fázi mají vzniknout kromě bydlení také dvě mateřské školy, odstavné parkoviště na nádraží Čakovice a polyfunkční objekt, určený pro komerční využití (lékařské ordinace a drobné prodejní plochy).

Ve druhé fázi přibudou rezidenční kapacity propojené s komerčními prostory určenými pro živnostníky, výzkum, kanceláře nebo drobnou výrobu, vznikne rovněž nová mateřská škola.

Třetí fáze má významně rozšířit zelené plochy, a to zejména díky centrálnímu parku. Přibude i další mateřská škola.

Součástí čtvrté fáze projektu je výstavba bydlení a nová infrastruktura v ulicích. Měla by se dále rozšířit plocha zeleně, přibude mateřská škola a nový projekt základní školy a další komerční a nebytové prostory, které obohatí nabídku služeb.[5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na severu Prahy vyroste úplně nové město. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz [cit. 2020-09-02]. Dostupné online. 
  2. AVIA CITY. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-09-02]. Dostupné online. 
  3. RETREND - zpravodajský magazín z oblasti Real Estate aj. [online]. 2020-07-27 [cit. 2020-09-02]. Dostupné online. 
  4. AVIA CITY | Místo, které inspiruje k životu. AVIA CITY [online]. [cit. 2020-09-02]. Dostupné online. 
  5. V Letňanech má vyrůst moderní městská čtvrť. Na území bývalého závodu Avie budou byty, škola i nové nádraží. CzechCrunch [online]. 2020-08-09 [cit. 2020-09-02]. Dostupné online. 
  6. Praha zítra? Nové stavební projekty. praha.camp [online]. [cit. 2020-09-03]. Dostupné online.