AIR House

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
AIR House
AIR House v areálu ČVUT v Praze
AIR House v areálu ČVUT v Praze
Účel stavby

Informační centrum ČVUT

Základní informace
Architektikolektiv studentů a mladých akademiků ČVUT
Výstavba2013 (USA)
2014 (ČVUT Praha)
StavebníkČVUT
Poloha
AdresaPraha 6, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttps://1-1lab.cz/projekty/air-house/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

AIR House je energeticky soběstačný dům, který navrhl a postavil tým studentů a mladých akademiků české školy ČVUT pro studentskou soutěž U.S. Department of Energy Solar Decathlon 2013, který se konal v Kalifornii. Zde byla stavba oceněna v několika kategoriích desetiboje. Po skončení soutěže byl dům rozebrán a dopraven zpět do Prahy, kde od roku 2014 do roku 2022 sloužil jako Informační centrum ČVUT.

Autoři[editovat | editovat zdroj]

AIR House – boční pohled

Projekční a realizační tým se skládal z příslušníků několika fakult ČVUT. Vedle fakulty architektury a fakulty stavební to byly: fakulta dopravní, fakulta elektrotechnická, fakulta strojní a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB). Dále se na projektu podíleli studenti VŠUP a Univerzity Karlovy.

Dům[editovat | editovat zdroj]

Dům je navržen jako rekreační obydlí pro dvoučlennou rodinu, které se po odchodu majitelů do důchodu může stát trvalým obydlím.

Návrh stavby vychází z konceptu "dům v domě" a je tvořen dvěma vrstvami. První vrstvou je samotný dům ve tvaru písmene L, obložený termoizolačními deskami. Skládá se z obytného prostoru, ke kterému kolmo přiléhá technologický box. Na čelní, prosklenou stěnu obytné místnosti navazuje prostorná terasa. Druhou vrstvu tvoří dřevěná pergola, která obklopuje dům ze dvou stran a zároveň dům i terasu zastřešuje. Pergola je zhotovena z lamel ze smrkového masivu zasazených do ocelových rámů a zavětrovaných ocelovými lany. Stíní a zmírňuje tepelnou zátěž obytného domu.

Interiér obytné místnosti je vybaven vestavěným dřevěným nábytkem a poskytuje prostor pro spaní, odpočinkovou zónu a jídelní kout. Kuchyň, hygienické zařízení, technická místnost a úložný prostor pro kola, nářadí apod. jsou umístěny v technologickém boxu. Ten je přístupný též z verandy a v jedné jeho části je zabudována malá letní kuchyň.[1]

Plnou energetickou soběstačnost stavby zajišťují použité moderní technologie: fotovoltaický systém pro zajištění elektrické energie, vzduchotechnická soustava s rekuperací tepla pro zajištění optimální výměny vzduchu, systém solárních kolektorů, sloužících k ohřevu vody a přitápění, kořenová bio čistička odpadních vod a systém úspory vody. Veškeré technologie v domě jsou monitorovány a řízeny jednoduchým systémem měření a regulace. Tepelná pohoda je zajištěna systémem sálavého vytápění a chlazení, kontrolovaného automatizační stanicí. V objektu je instalováno stmívatelné LED osvětlení, reagující na intenzitu slunečního světla.[2] Kromě přístupové cesty je vstup do domu zajištěn bezbariérovou rampou.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V soutěži Solar Decathlon 2013 obdržela stavba tato ocenění:

  • 1. místo v disciplínách Architektura a Energetická bilance,
  • 2. místo v Technice,
  • 3. místo v disciplínách Atraktivita pro trh, Komfort a Teplá voda.[3]

V celkovém hodnocení pak 3. místo[4]

AIR House dále obdržel ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2014 ("Ekologický Oskar"), kde projekt získal první cenu v kategorii Mládež.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Air House: Ekologické a inteligentní bydlení od českých studentů (tisková zpráva z 1.7.2013)
  2. AIR House - studentský projekt, který slaví úspěchy ve světě. www.energyglobe.com [online]. [cit. 2015-01-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Solar Decathlon 2013 - Scores by Team
  4. Solar Decathlon 2013 - Final Results
  5. Vítězové 2014 Archivováno 4. 1. 2015 na Wayback Machine. na stránkách energyglobe.com

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]